Vendégül látjuk Európát

Negyvenezer külföldi delegáltat várnak a szervezők Magyarország soros uniós elnökségének idején, s hazánkban kerül sor az EU és Ázsia csúcstalálkozójára is. Kétszázötven rendezvény zajlik majd idehaza az uniós magyar elnökséghez kapcsolódóan, közöttük a legkiemeltebb az állam- és kormányfői konferencia lesz – közölte tegnap Manno István, megemlítve, hogy 18 miniszteri információs ülést is tartanak.

Szabó Anna
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Külügyminisztérium rendezvényszervezési főosztályvezetője hozzátette, hogy emellett magas beosztású vezetők – államtitkárok, helyettes államtitkárok, főigazgatók – részvételével is zajlik majd hatvan-hetven konferencia, a többi rendezvény pedig szakértői tanácskozás lesz.
Kormányzati döntés értelmében az eseményeket állandó helyszíneken tartják majd meg, többek között a gödöllői kastélyban, Debrecenben, Egerben, Esztergomban, Pécsett és Pápán. A központi rendezvényeknek már csak költségtakarékossági okokból is Budapest ad otthont, többek között az Országház, a Néprajzi Múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Tudományos Akadémia és a Honvédelmi Minisztérium Stefánia úti palotája. Csúcstalálkozóra is sor kerül az Európai Unió és Ázsia között, amelynek országaiból ötven delegáció látogat hazánkba.
A szervezők a vidéket is be szeretnék mutatni, s a magyar gasztronómiát is igyekeznek majd népszerűsíteni. Kulturális rendezvényekkel is színesítik a kínálatot. Rubovszky Rita, a Hungarofest Nonprofit Kft. igazgatója elmondta, hogy a Duna-stratégiát is felkarolják, elindítják a Duna Kulturális Klasztert, s pályázatot is hirdetnek a Duna menti településeknek. A cél, hogy ez egy márkanév legyen, s ha pályázik három-négy ország, akkor foglalkozik vele az unió, ahogyan a mediterrán országok közösségével is teszi.
Együttműködő programként tervezik Barcelona, Brüsszel és Budapest közös bemutatkozását, hiszen e három várost összeköti a szecesszió. Emellett jövőre ünnepeljük Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóját, s ezért az egész világ koncertéletében kiemelt helyet kap majd a magyar zeneszerző. A Vatikánban magyar művészek tolmácsolják majd a komponistától a Szent Erzsébet legendája című oratóriumot XVI. Benedek pápa jelenlétében.
Horváth Gergely hangsúlyozta, hogy a soros elnökség kiváló promóciós lehetőség bel- és külföldön egyaránt. A Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy külföldről negyvenezer delegáltat várnak. Mint mondta, az ötven főnél több érdeklődőt vonzó rendezvényeken a társaság is jelen lesz prospektusokkal. Kísérő programokat is terveznek, figyelembe véve például azt, hogy az egészségturizmust kiemelten kezeli a kormányzat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.