Visszahelyezték posztjára

Makrai Sonja
2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koncepciózus jelleget mutat az eljárás – nyilatkozta tegnap beiktatási sajtótájékoztatóján Takács Imre, az Iparművészeti Múzeum új-régi főigazgatója, akit – mint ismeretes – Hiller István korábbi oktatási és kulturális miniszter 2007. szeptember 1-jei hatállyal mentett fel főigazgatói megbízásából. A Fővárosi Munkaügyi Bíróság 2008. június 5-i döntésében jogellenesnek nyilvánította Takács leváltását, Hiller István azonban pár nappal később újfent felmentette a főigazgatót, aki másodszor is a bírósághoz fordult. A második ítélet ez év október 15-én emelkedett jogerőre, ezt követően Takácsot Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a bírósági ítélet alapján visszahelyezte állásába.
A régi-új főigazgató a tegnapi sajtótájékoztatón elmondta: a 2006. évi költségvetési beszámoló ellenőrzése során megállapították, hogy az intézménynél tapasztalt szabályozási, gazdálkodási hiányosságok, hibák nem érték el a lényegességi küszöb értékét, illetve egy részük nem fejezhető ki számokban, ezért a beszámoló valódiságát nem érintették. Egy későbbi, rendkívüli ellenőrzés során pedig azt próbálták meg bebizonyítani, hogy egy fedezet nélküli kötelezettségvállalás történt a múzeumban. Ennek valódiságát ugyan nem tudták igazolni, de a felmentési indoklásban mégis szerepelt ez a kitétel.
Renner Zsuzsa, akit Takács menesztése után neveztek ki hivatalos pályáztatást követően az Iparművészeti Múzeum élére, s akit október 11-én mentett fel tisztségéből a szaktárca vezetője, főmuzeológusként továbbra is az intézmény munkatársa marad. Takács Imre kinevezése öt évre szól, így a jövő évben új pályázatot írnak ki a múzeum vezetésére.
A régi-új főigazgató szólt a múzeum jövőbeli projektjeiről is. Tervezik egy budapesti szőnyegmúzeum és egy szőnyegrestaurátor-központ létrehozását, az állandó kiállítási anyag kiépítését. Szeretnének olyan nemzetközi színvonalú kiállításokat szervezni, mint például a londoni Victoria és Albert Múzeum anyagát bemutató nagyszabású tárlat. Takács Imre ismét hangsúlyozta, hogy elkerülhetetlen a Lechner Ödön tervezte épület rekonstrukciója, bár még nem tudni, milyen financiális keretből valósulhatna meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.