Viszonylagos nyugalom

Stier Gábor
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csecsenföld Ramzan Kadirov nevével fémjelzett stabilizálása első pillantásra mindenképpen sikeres. Nemcsak a nagyvárosok újultak meg szembeszökően, de a fiatal Moszkvához lojális elnök kemény kézzel tart rendet a társadalmi és politikai életben is. Kiszorította a szélsőségesek többségét, így Csecsenföldön viszonylagos nyugalom honol. Nagyon is értékelhető ez a stabilitás a szomszédos köztársaságokban növekvő káosz és erőszak fényében. Az iszlám szélsőségességet ugyan táplálja a végletes szegénység, a klánok közötti harcok, a korrupció és a rendvédelmi szervek kemény fellépése, az egyébként megosztott szeparatista harcosok száma azonban maximum másfél ezerre tehető. Ha azonban a színfalak mögé tekintünk, akkor látszik, hogy valódi megoldás helyett Kadirov is inkább csak kiszorította, illetve erővel elfojtja a szélsőségeseket. Az Észak-Kaukázus egészét tekintve a helyzet továbbra is robbanásveszélyes.
A kétségkívül látványos eredmények ellenére magán Csecsenföldön belül is sokan törékenynek ítélik a stabilitást, amely túlságosan is az elnök személyére és keménységére alapul. Mások még tovább menve felteszik a kérdést, hogy a Moszkvának jelenleg megfelelő helyzet miként változik, ha Kadirov elég erősnek érzi már magát ahhoz, hogy szembeforduljon a föderális központtal. Ezzel szemben a csecsen klánok moszkvai erősödését látva némely elemző már nem a potenciális elszakadást látja igazi veszélynek, hanem azt, ha Kadirov ellenkező irányba indulva éppen a fővárosban akarja megvetni a lábát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.