Vita a büntetésekről

Neszméri Sándor
2010. 10. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem várta meg a szlovák parlament, hogy nyilvánosságra hozza az Európa Tanács velencei bizottságának az államnyelvtörvényről alkotott véleményét: tegnap napirendjére tűzte a jogszabály módosításának a javaslatát, amelyet Iveta Radicová kormánya dolgozott ki. A módosító javaslatról első olvasatban tárgyalt a parlament, a tervek szerint a zárószavazás decemberben lesz.
A tervezet éles vitákat váltott ki, a szlovák ellenzéki pártok szerint a kormánykoalíció „engedett Budapest nyomásának”. Marek Madaric volt kulturális miniszter úgy véli, a szlovák nyelv Dél-Szlovákiában elveszti domináns pozícióját, ami szerinte „megengedhetetlen”. Nem egységes a kormánykoalíció sem, többen javasolják a büntetések teljes eltörlését – meglepő módon a legaktívabban a Bugár Béla vezette Most – Híd vegyes párt listáján parlamentbe jutott szlovák Polgári Konzervatív Párt négy képviselője, akik szerint elfogadhatatlan, hogy bármilyen nyelvhasználatért büntetést róhasson ki egy kormány.
A nyelvtörvény módosítását – amely a büntetések mellett számtalan olyan korlátozást tartalmaz, amely jelentősen gátolja a kisebbségi nyelvek használatát – élesen bírálja a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártja is, amely petíciót kezdeményezett a tervezet ellen, amelyhez több neves szlovák személyiség is csatlakozott – például Miroslav Kusy politológus- professzor vagy Grigorij Meseznikov szociológus –, de a ruszin, az ukrán és a német kisebbség is sérelmezi az anyanyelvhasználat büntethetőségét. Egyes elemzők szerint ha az aláírásgyűjtés sikeres lesz, és a büntetések eltörlését a velencei bizottság is javasolja, a decemberi szavazáson a koalíciós többség eltörölheti azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.