Vita a határon túliak választójogáról

A KDNP és a Jobbik támogatja, az LMP elutasítja Gulyás Gergely fideszes képviselő felvetését, hogy választójogot kaphassanak az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező magyar állampolgárok is. Az MSZP hivatalosan nem nyilatkozott a kérdésben.

MN-összeállítás
2010. 10. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy magát megnevezni nem akaró szocialista képviselő érdeklődésünkre figyelemelterelésként értékelte, hogy egy fideszes honatya keddi nyilatkozata nyomán felelevenedett a vita a határon túli magyarok választójogának esetleges megadásáról. Török Zsolt MSZP-szóvivő ugyanakkor nem kívánt nyilatkozni lapunknak. Amint tegnap hírül adtuk, Gulyás Gergely, a parlament alkotmány-előkészítő eseti bizottságának alelnöke, a nevezett bizottság alapvető jogok és kötelességek munkacsoportjának elnöke a TV2-nek nyilatkozva felvetette, hogy ki kellene venni az alkotmányból azt a paszszust, amely a választójogot állandó magyarországi lakhelyhez köti. Ezzel – közelebbről még meg nem határozott módon – választójogot kaphatnának az állandó anyaországi lakhellyel nem rendelkező határon túli magyarok is, ha van magyar állampolgárságuk.
A Kereszténydemokrata Néppárt nevében Harrach Péter frakcióvezető arról beszélt a távirati irodának, hogy elvben készek volnának támogatni a parlamentben egy ilyen kormány-előterjesztést. Előbb azonban egyeztetnének a választójog kiterjesztésének fontos részleteiről. Felidézte: a három-négy millió határon túli magyar közül megérdemelnék a szavazati jogot mindazok, akik előzőleg a magyar állampolgárságot igényelték és megkapták. Hiszen ők erős anyaországi kötődésükről tettek tanúbizonyságot.
A Jobbik képviselője, Szávay István tegnap sajtótájékoztatón üdvözölte Gulyás felvetését, amelyben a radikálisok visszaköszönni látják saját korábbi javaslatukat. Szávay azonban hangsúlyozta, hogy ők nem hat-nyolc, hanem huszonhat mandátumot adnának a határon túli magyar állampolgároknak az új Országgyűlésben. A Jobbik elgondolása szerint a határon túli kettős állampolgárságú magyarok csak a magyarországi pártok listáira szavazhatnának.
Az LMP részéről Dorosz Dávid képviselő adott ki elutasító tartalmú közleményt a kérdésben. – A modern korban a szavazati jog az államhoz kötődik, az állam pedig területi alapon szerveződik – fejtette ki Dorosz. Kifogásolta, hogy a határon túli magyarok választójoghoz jutván beleszólhatnának akár a rendészeti politikába vagy éppen a nyugdíjrendszerbe és az adózásba is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.