Vizsgálódó EBESZ-főbiztos

Pataky István
2010. 10. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétoldalú keretek között kívánja rendezni a felmerülő vitás kérdéseket Budapest és Pozsony a jövőben. Egyebek mellett erről is tájékoztatta Németh Zsolt külügyi államtitkár tegnap Budapesten az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) nemzeti kisebbségi főbiztosát. Knut Vollebaek a megbeszélést követő sajtótájékoztatón üdvözölte a magyar–szlovák vegyes bizottságok munkájának felújítását. A találkozón szóba került a módosítás előtt álló szlovák nyelvtörvény is, de ezzel kapcsolatban a főbiztos rendkívül visszafogottan nyilatkozott, hiszen – mint mondta – még nem küldték el hivatalába a tervezett változtatás angol fordítását. Annyit megjegyzett, a helyes irányba tett lépésről van szó. Ez utóbbi megállapítással Németh Zsolt is egyetértett, hozzátette ugyanakkor, hogy újabb lépéseknek kell követniük ezt az elmozdulást. Vollebaek ma Pozsonyba látogat, ahol tájékozódik a jogszabályról, hivatala ezt követően fogalmaz majd meg értékelést, illetve javaslatokat a szlovák módosítástervezettel kapcsolatban. A nyelvtörvénnyel kapcsolatban tegnap állásfoglalást tett közzé a szlovákiai magyarok kerekasztala nevű, civil szervezeteket tömörítő fórum. Ebben a módosításokról megállapítja: a jogszabály szigora néhány esetben ugyan árnyalatnyit enyhül, alapjaiban azonban nem módosul, a kisebbségek nyelvhasználatát továbbra is hátrányosan érinti, és félreértelmezésekre adhat lehetőséget. „A törvény továbbra is egyedüli és felsőbbrendű nyelvi normaként kezeli a szlovák nyelvet nemcsak a hivatalos érintkezésben, hanem a közélet és a magánélet egyes területein is. Továbbra is tilt, büntet és félelmet kelt” – fogalmaz a felvidéki szervezet.
Németh Zsolt a magyar állampolgársági törvény módosításáról és az azt követő pozsonyi ellenlépésről is beszélt az EBESZ-főbiztossal. Emlékeztette Knut Vollebaeket arra, Magyarország hét szomszédjából hat problémamentesen fogadta a budapesti módosítást. A külügyi államtitkár nyomatékosította, minden ország belügye, hogy milyen jogszabályt alkot az állampolgárságról, ugyanakkor vannak olyan uniós normák, amelyeket mindenkinek be kell tartani, így például közvetlen és közvetett módon sem lehet diszkriminálni egy nemzeti kisebbséget.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.