Zalai vagyonelkobzás

Csibra Tibor
2010. 10. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év, három esztendőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, emellett tízmillió forint pénzbírsággal, illetve százmilliós vagyonelkobzással sújtotta tegnap a Zala Megyei Bíróság Farkas Imrét, a Zalahús egykori tulajdonos-vezérigazgatóját, későbbi elnökét. A határozat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelésben találta bűnösnek Farkast, de a csaknem kétszázrendbeli csalás és a csődbűntett vádja alól felmentette – tudta meg lapunk Beznicza Árpádtól, a Zala Megyei Bíróság sajtószóvivőjétől. A vádlottnak vissza kell adnia a cég egykori tulajdonában lévő, majd megvásárolt vendégházat, ezenfelül a végzés magánvagyonából 98 millió forint lefoglalását írta elő. Az ítélet nem jogerős. A határozat szerint Farkas Imre a szintén a tulajdonában álló IMI–95 Kft.-vel teherautókat lízingelt, majd azokat bérbe adta a Zalahúsnak. A bérlet ára kétszerese volt a lízingdíjnak, ezzel a terhelt 136 millió forintos kárt okozott az általa vezetett húsipari cégnek. A bíróság nem találta megalapozottnak a vádirat állítását, hogy Farkas tudott volna a Zalahús fizetésképtelenségéről, és annak tudatában adott megrendelést a beszállítóknak. Az ítélet szerint a cég pénzügyi helyzete a vizsgált időszakban – 2003–2004-ben – stabil volt, ezért a vádlottat nem marasztalták el csalás miatt. A másik vádpont a csődbűntett volt, az ügyészség szerint Farkas Imre vagyonát mentette ki a Zalahúsból, amikor öt éve eladta 69 százalékos részvénycsomagját egy, a Carnex-csoporthoz tartozó liechtensteini vállalkozásnak. A bíróság megállapítása szerint a vádlott bízott abban, hogy az elismert szakmai befektető megmenti a Zalahúst.
A hatvan esztendeje alapított vállalatot öt éve még 2,5 milliárd forintra értékelték a szakemberek, majd 2007-ben ennek harmadáért adta el a felszámolóbiztos, de újabb fél év múlva már a régi árán vette meg egy multicég, amely bevásárlóközpontot épített a területén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.