Zűr az agrártárcánál

Informatikai szerződések ügyében tett feljelentést ismeretlen tettesek ellen bűnszervezetben elkövetett csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal. Válaszul a Hewlett-Packard Magyarország egyoldalúan felfüggesztette szolgáltatásait, ami lassítja a földalapú támogatások kifizetését. A vidékfejlesztési tárca közben egy pályázat miatt került a figyelem középpontjába.

Dénes Zoltán
2010. 10. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyoldalúan felfüggesztette szolgáltatásait a Hewlett-Packard Magyarország (HP) az európai uniós támogatásokat kifizető Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) számára, miután a hivatal feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen bűnszervezetben elkövetett csalás és hűtlen kezelés gyanúja miatt. Ez megnehezíti a kétszázezer magyar gazda uniós támogatáshoz jutását – közölte a hivatal. A HP és az MVH először 2003-ban kötött szerződést hálózati szoftver fejlesztésére, amelynek értelmében a szoftver, a jogosultságok és a forráskódok 2005 után a hivatal tulajdonába kerültek. 2006-ban a felek új szerződést kötöttek, amelyből kikerült az a passzus, amely szerint a rendszer az MVH tulajdonába került volna, s meglepő módon azt tartalmazta, hogy a hivatal csak felhasználói jogot kapott, ám hasonló nagyságrendű összegért, mint amelyet az előző szerződés a kiépítésre és tulajdonba vételre állapított meg.
Palkovics Péter, az MVH 2010 júniusában kinevezett új elnöke az átadás-átvétel során rendelt el vizsgálatot e szerződések ügyében, és erről a céget is értesítette. Ezt követően több egyeztetés is történt, ám a társaság nem adott érdemi válaszokat. Az MVH álláspontja szerint jelenleg a szerződés érvényes, ezért érthetetlen a szolgáltatás felfüggesztése. A HP ellenséges lépését ráadásul akkorra időzítette, amikor esedékessé vált csaknem kétszázezer gazdálkodó földalapú támogatásának kifizetése.
Palkovics Péter arról számolt be, hogy az informatikai rendszerre nyolc év alatt 20 milliárdot fordított a hivatal. Ehhez képest most az MVH dolgozói folyamatosan, a normál munkaidőn túl is, az adatokat manuálisan rögzítve adják az utalási megbízásokat. A vörösiszap-katasztrófa, illetve az ár- és belvizek által sújtott területeken élő gazdáknak is manuálisan utalnak, ami jelentősen lelassítja a munkát.
Közleményében a HP kifejtette, hogy a hivatal tartozik felé, s ameddig a számlát nem egyenlíti ki, nem folytatják a munkát.
Közben az Index.hu hírportál azzal vádolta meg a Vidékfejlesztési Minisztériumot (VM), hogy cégre szabottan írta ki az országleltár elkészítéséhez szükséges légi fotózás munkálataival kapcsolatos közbeszerzési pályázatot. A lap szerint a tárca Földmérési és Távérzékelési Intézete olyan magasan állapította meg a pályázaton való induláshoz szükséges éves árbevételi szintet, hogy a szakcégek közül azt csak a Geodéziai és Térképészeti Zrt. tudja teljesíteni. A kormányváltáskor e társaság résztulajdonosát, Farkas Imrét nevezték ki a VM közigazgatási államtitkárává.
– A rendszerváltozás óta egyetlenegy kormány sem fogott ilyen hatalmas vállalkozásba, eddig ugyanis elmaradt az állami vagyont képező épületek, építmények, létesítmények jogi és műszaki állapotának egységes felmérése, dokumentálása, nyilvántartásba foglalása és összevezetése a földhivatali nyilvántartással – reagált a vádakra a tárca sajtóosztálya. Tájékoztatásuk szerint a kormány korábbi döntésének megfelelően kezdte meg a teljes körű nemzeti vagyonleltár elkészítését. Az előzetes vizsgálatok során kiderült, hogy a jelenlegi nyilvántartások nem naprakészek, nem teljes körűek és pontatlanok. Jelenleg az ingatlanvagyon-nyilvántartás adatainak 20-30 százaléka hibás. Ennek következménye, hogy például az állami termőföldekről csaknem 200 ezer hektár hasznosítatlan, vagy kényszerhasznosítás alatt áll. Az utóbbi húsz évben sokan épp ezt a káoszt használták ki. A hibák és a hiányosságok miatt írta ki a Vidékfejlesztési Minisztérium Földmérési és Távérzékelési Intézete az internetes lap szerint aggályos nemzetközi közbeszerzési pályázatot digitális légi fényképek, úgynevezett ortofotók elkészítésére és a meglévő nyilvántartások rendezésére. E feladatokra a tárca nettó 4,8 milliárd forintot állapított meg, és ezt a határt nem lehet túllépni, de nincs kizárva, hogy egy ennél kedvezőbb ajánlat lesz a befutó. A minisztérium szerint az eddigi légi fotókhoz képest most négyszer akkora területről készítenek felvételt, körülbelül háromszor akkora pontossággal. Ezek objektíven dokumentálják az ország jelenlegi állapotát, közvetlenül segítik az állami ingatlanok beazonosítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.