A címvédő Lakers fő kihívója a Miami

Éliás András
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar idő szerint szerdára virradóra megkezdődik az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság, az NBA 2010–2011-es szezonja. Nem túlzás azt állítani, hogy hosszú idő óta a legmozgalmasabb nyár volt az idei, hiszen a játékospiac régen nyújtott ilyen minőségű és mennyiségű választékot. A kínálkozó lehetőséget a Miami Heat ragadta meg a legjobban, Dwyane Wade mellé megszerezte LeBron Jamest és Chris Bosht is. A floridai szurkolók joggal bízhatnak abban, hogy a szuperhármassal 2006 után újra bajnoki címet ünnepelhet csapatuk, amely a fogadóirodák szerint is a legesélyesebb a végső sikerre.
Ezt leginkább a címvédő Los Angeles Lakers akadályozhatja meg a sportág talán legnagyobb jelenkori alakja, a nyáron térdműtéten átesett Kobe Bryant vezérletével. A karmesteri pálca a pletykákkal ellentétben továbbra is a sikeredző, Phil Jackson kezében maradt, az előszezonban gyengélkedett csapat így vele törhet az ő 12., Kobe 6. és a Lakers 17. bajnoki aranygyűrűjére.
A Boston Celtics tavaly nagydöntőig jutott, és idén is megnehezítheti keleten a Miami dolgát. Az előző szezonbeli csapat magja együtt maradt, a három éve alakult Big3 (Pierce, Allen, Garnett) segítésére szerződtették a két O’Nealt. Érdekes, hogy kettejük közül nem Jermaine, hanem még mindig a már-már legendának számító, 38 éves Shaq jelenti a nagyobb erősítést. Nyugaton ebben az évben is az Orlando Magic lehet a Lakers fő üldözője, ebben segítheti az NBA jelenlegi első számú centere, a Superman becenévre hallgató Dwight Howard.
Kellemes meglepetést okozhat az Oklahoma City Thunders, amely idén is a törökországi világbajnokság legjobbjára, Kevin Durantre építheti játékát, aki 22,8 pontot dobott átlagban meccsenként, és vb-címig vezette a Team USA csapatát. Barack Obama ugyan csalódott volt, hogy kedvenc klubja, a New York nem tudta megszerezni Le Bron Jamest, mégis bizakodva várhatja a rajtot a Knicks szép előszezonbeli eredményeit látva. Persze nemcsak látványosan megerősödő, hanem gyengülő csapatok is vannak, amelyek közül kiemelkedik a Jamest és O’Nealt elvesztett Cleveland. Az elmúlt szezonban még a végső sikerre áhítozott csapatnak idén még a playoffba kerülésért is öldöklő harcot kell vívnia.
Az NBA az Európában játszó legnagyobb sztárokat rendszeresen elviszi az öreg kontinensről, ám ez fordítva igen ritkán történik meg. Most mégis nagy esély mutatkozik arra, hogy magasan jegyzett amerikai kosaras érkezik földrészünkre: a 2001-es szezon legjobbja (MVP), Allen Iverson régóta nem lépett pályára csapatában, a Philadelphiában, és a visszavonulását is fontolgatta, ám most hajlik arra, hogy rábólintson a török Besiktas ajánlatára. Bizakodhatunk tehát, hogy Európában is találkozhatunk igazi amerikai sztárokkal, ám addig is kénytelenek vagyunk korán kelni, és figyelemmel követni az NBA-t.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.