A Class FM egy éve tartja a helyét

Egy évvel ezelőtt nagy várakozások közepette szólalt meg az éterben a Class FM. Az eltelt esztendőben a fiatal rádió piacvezetővé nőtte ki magát a kereskedelmi adók között. A siker receptjéről, a kezdetekről kérdeztük Csiszár Jenőt, a rádió szakmai tanácsadóját, aki hosszú szünet után tért vissza a média világába.

Velkei Tamás
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor felkérték, legyen a rádió szakmai tanácsadója, mennyit gondolkodott azon, hogy elvállalja-e?
– Egy napot. Nem mondom, hogy nem volt bennem félsz, azt kellett mérlegelnem: akarok-e még Magyarországon a médiában részt venni. Régóta vagyok jelen az elektronikus médiában tartalomfejlesztőként, műsorok létrehozójaként, moderátorként is.
– Mi döntött mégis a folytatás mellett?
– A rádió. Nekem ez az életem. Őszintén mondhatom, nagyon boldog vagyok, hogy igent mondtam. Igazából a rádió a műfaj csúcsa. Soha nem úgy kezeltem a munkát, hogy az munka legyen. Ez most teljesen más állapot, mert semmi olyannal nem találkoztam, amit az elmúlt évtizedekben elrontottak. Tavaly november 18-án éjfélkor hihetetlen izgalommal azt figyeltük, megszólal-e az, amit többhetes, megfeszített munkával az alkotók összeraktak. És akkor megszólalt, s azóta is szól.
– Ha a vezetés boldog, boldog a csapat is?
– Igen. Mindenki azt bizonyítja a munkájával, hogy nyugodt a háttér. Az eltelt egy év alatt szinte nem is volt fluktuáció.
– A nyugodt háttér a siker kulcsa?
– A békesség, a nyugalom és a kiszámíthatóság. Nem változnak meg öt perc alatt az utasítások, nem harmadkézből kapjuk azokat, hanem szembe, de ugyanakkor az elvárásokat és a kritikát is. Világos, egyenes és tisztességes alkotómunka folyik. Ezt értékeli a hallgató. Ebben a műfajban, legyen az elektronikus vagy akár nyomtatott, minden egyes, valamit is magára adó médium kitűzi maga előtt célként, hogy mértékadó legyen és hiteles. Hiszen a siker alapkulcsa ez a két fogalom.
– Ezt érzik a hallgatók?
– Úgy gondolom, a hallgatót nem lehet becsapni. De az olvasót is csak egyszer, utána levonja a konzekvenciát. Egyébként a hallgatót becsapni nemcsak megalázó, de ostobaság is. Ez az egy év azt bizonyította, hogy szép eredményeket érünk el a Class FM-mel a piacon, és a hallgatók visszajelzései is bizonyítják: a rádiót nagyon komolyan kell venni. Szórakoztató-kereskedelmi zenés rádió vagyunk.
– Stabil a pozíciójuk?
– Az elmúlt évben stabilan tartjuk a helyünket. De azt gondolom, ez nem történhetne meg, ha nem tudnánk, a hallgatókat meg kell nyerni. Minőséggel, hitelességgel s azzal, hogy lehet ránk számítani. Ez képeződik le a piaci versenyben is, ami számunkra a legnagyobb boldogság.
– A Class FM beépült a otthonok életébe?
– Jó úton haladunk, hogy beépüljünk. A Class FM szerethető, meghatározó zenés kereskedelmi rádió lett nem egészen egy év alatt, a visszajelzések alapján meghatározók vagyunk a hétköznapokban. Egy kereskedelmi zenés rádió esetében ez nagy dolog. A számadatok pedig, amelyek a hallgatottságot mutatják, makacs tények.
– Hogyan lehet a mikrofonok mögött dolgozó, különböző egyéniségeket csapatban egy cél felé orientálni?
– Kordában tartani? Ezek az emberek a szakmájuk legmagasabb művelői. Az egyéniségek pedig színt hoznak a rádió hétköznapjaiba, amit a hallgatók értékelnek. Épp az a fontos, hogy mindenki a saját személyiségét rakja abba a termékbe, amiért felel. Szóval, nem kell őket terelni, ők vérprofi alkotók, tudják, mi a cél. Az egyetlen cél az, hogy a legjobbak legyünk, mértékadók, a leghitelesebbek. Egy a cél: Class FM.
– Már van egy gyertya a születésnapi tortán. Mennyi lesz még?
– Remélem, nagyon sok. Azt nem tudom, én még hány gyertyagyújtásnál lehetek ott, de az elmúlt 365 napra visszatekintve egyre többször gondolok arra, hogy nagyon jó lenne ezt sokáig itt csinálni. Soha nem bocsátottam volna meg magamnak, ha nem vállalom a felkérést. Ezek az apró dolgok hatalmas energiát szabadítanak fel. Mert ha az ember mentálisan rendben van, meglátszik a munkatempóján, az eredményein. A rádió sikere ezekből az apró sikerekből áll össze. A mentális erőt a nyugalomból, a biztonságból és a világos helyzetekből nyerjük. Semmi más dolgunk nincs, mint létrehozni a legjobbat. Ehhez nem voltam hozzászokva az elmúlt harminc évben, amit a médiában eltöltöttem. Nincs áskálódás. Egy alkotó ember számára a legnagyszerűbb dolog, ha létrehoz valamit, ami még sikeres is. A Class FM sikere azt bizonyítja, megéri tiszta viszonyok között dolgozni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.