A FIFA-nál és az UEFA-nál is áll a bál

Munkatársunktól
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségben zajlik a vizsgálat, hogy a végrehajtó bizottságból a tahiti Reynald Temarii és nigériai Amos Adamu pénzt kért volna-e a voksáért, már a spanyol, portugál közös vb-pályázat körül is áll a bál. Az ibériaiak a 2018-as, Katar a 2022-es rendezéséért szállt harcba, és a gyanú szerint megegyeztek egymás támogatásáról. A FIFA vizsgálódását a közös kandidálás vezetője, Miguel Angel Lopez elismerte, de cáfolta, hogy megállapodás történt volna. A 2018-as vb-re még Oroszország, Anglia, továbbá Hollandia és Belgium közösen, a 2022-esre Katar mellett az Egyesült Államok, Ausztrália, Japán és a Koreai Köztársaság kandidál.
A futball diplomáciai botránykrónikájába passzoló másik friss hír szerint az Európai Labdarúgó-szövetség bepereli Szpirosz Marangoszt, aki azt állítja, hogy az ukrán– lengyel pályázat megvesztegetéssel nyerte el a 2012-es Eb rendezését. A ciprusi szövetség elnökségének korábbi tagja elmondása szerint bizonyítani tudja, hogy az UEFA 12 fős végrehajtó bizottságából négyen 9,15 millió eurót tettek zsebre, s ezért Olaszországgal szemben a lengyel–ukrán pályázatra voksoltak 2007-ben. „Egy tag 3,15 milliót kapott, a többi három 2-2 milliót. A pénzt egy ismert ciprusi ügyvéd osztotta szét” – szolgált tegnap részletekkel Marangosz, aki egy ötödik vb-tag lefizetéséről is tud, de arra nincs bizonyítéka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.