A főrendőr helyettese is célpont volt

Bankautomatát robbantott, és Lapid Lajosnak, a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettesének a kocsijára bombát szerelt a Hunnia Mozgalom néhány katonája – derül ki a Budaházy György nevével fémjelzett büntetőügy nyomozati dokumentumaiból. A vallomások szerint Lapid autóján egy hónapig rajta volt a robbanószerkezetet rögzítő mágnes.

Vona Adrienn
2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bosszúból verték meg Csintalant. Több nyomozati vallomásban is szó van arról, hogy Budaházy György megrendelésére verték meg Csintalan Sándort 2007. december 11-én a műsorvezető lakásánál. A Hír TV-hez is eljutott rendőrségi vallomásokból az is kiderül: Budaházy György azért bízta meg ezzel az akcióval T. Csabát, mert a Hír TV műsorvezetője ügynöknek és provokátornak nevezte egy adásban. F. Róbert gyanúsítotti vallomásából pedig kiderül, hogy a csoporton belül köztudomású volt: Budaházy bosszút akar állni, amiért Csintalan ügynöknek nevezte. – Arról, hogy konkrétan mikor fog történni a támadás, senki nem tudott, csak utána – mondta F. Róbert a dokumentumok szerint. A Hír TV birtokába jutott adatok szerint a szervezet vezetője T. Csabát bízta meg az akcióval. Csintalan Sándort a támadás előtt T. Csaba több hétig figyelte, követte. S. Tibor tanúként azt mondta: „A történtek után egy alkalommal T. Csaba felháborodva mondta, a média mennyire félretájékoztatja az embereket, ugyanis azt mondták, hogy csak egy kisebb bántalmazás érte Csintalant, pedig ők vasrudakat használtak. Ekkor a tesók (P. Gergely és László) és Sz. Frigyes is hozzáfűztek valamit, ami egyértelművé tette számomra, hogy ők is benne voltak a verésben.”


Egy népligeti találkozó alkalmával 2008-ban S. József másodrendű vádlott, a Hunnia Mozgalom tagja felvetette, hogy a terrorcselekmények végrehajtásához pénzt kell szerezni. Benkő György százhalombattai vállalkozó vallomása szerint a mozgalomnál anyagi gondok jelentkeztek, ezért úgy határoztak, akár köztörvényes bűncselekményeket is elkövetnek, hogy anyagi forráshoz jussanak.
Soma, azaz S. József egy székesfehérvári bankautomatát szemelt ki. S. József, Sz. Frigyes, P. László és P. Gergely 2008. december 11-én éjfél körül Székesfehérváron, a Sarló utcában található élelmiszerboltnál elhelyezett bankautomatánál robbantást hajtott végre. Az automata alkatrészei többméteres körzetben szétszóródtak, de a trezor nem nyílt ki.
– Kevés robbanóanyagot raktak rá az automatára, és amikor az felrobbant, csak egy 20´20 centiméteres lyukat ütött rajta. Állítólag az egyikük, aki ott volt az automatánál, látta a pénzes kazettát, de a kis lyuk miatt nem tudta kiemelni azt – mondta Benkő.
*
A csapat 2008 októberében attól sem riadt vissza, hogy bombát szereljen Lapid Lajos kocsijára. Lapid 2006. december 30-án vonult nyugdíjba, előtte, 1999 szeptemberétől a budapesti rendőrfőkapitány közbiztonsági helyettese volt. Feladatkörébe tartozott a budapesti bejelentett és be nem jelentett rendezvények biztosítása.
– Soma annyit mondott, Lapid kocsijának aljára bombát szereltek, hogy felrobbantsák az emberrel együtt az autót. Az akció azonban nem járt sikerrel, mert az időzítő rossz volt, és a pokolgép nem robbant fel. A csoport azonban nem tudta leszedni a robbanószerkezetet, mert nem volt rá idő – áll Benkő vallomásában. A nyomozati iratok szerint Lapid úgy járt az autójával három hétig, hogy az alján ott volt a mágnesre rögzített szerkezet, amit egy rendőrségi szemle alkalmával szereltek le.
S. Tibor tanúvallomásában elmondta, a csoport egyik katonája, Blanka arra kérte, hogy kövessen egy sötét színű Volvót. – Blankával a Szugló utcánál találkoztunk, egy saroktelken lévő, többemeletes irodaépületnél, amihez tartozott egy kerítéssel körbezárt parkoló. Itt állt az a sötét színű Volvo, amit követnünk kellett volna. Hiába vártunk, a Volvo nem jött ki a parkolóból. Blanka azt is mondta, hogy azért kell követni a kocsit, mert annak van az alján valamilyen dobozszerű tárgy, amit meg akar nézni. Addig kellett volna követni a kocsit, amíg az meg nem áll egy olyan helyen, ahol őrizetlenül hagyják, és feltűnés nélkül alá lehet nézni – állította S. Tibor.
Lapid Lajos egy szervizelés során észlelte, hogy a gépkocsija alján mágnesek vannak elhelyezve.
Mint arról lapunk korábban beszámolt, Budaházy György 2007 elején egy több személyből álló, Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket. A mozgalom tagjai Budaházy utasítására 2007. december 13–16. között hajtották végre a Hiller István MSZP-s politikus és az SZDSZ egykori elnöke, Kóka János ingatlanai elleni fegyveres, illetve Molotov-koktélos támadásokat is. A csapat a dokumentumok alapján 2008. február 8-ra virradó éjszaka Cegléden, Dunaújvárosban, Rácalmáson, Gödön, Kunhegyesen és Sarudon hajtott végre politikusok ingatlanai ellen Molotov-koktélos támadásokat. A Hunnia Mozgalom tagjai ezekkel az akciókkal az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény parlament általi elfogadását akarták befolyásolni. Tavaly áprilisban a csapat az érdi Tesco parkolójában találkozott, és az volt a tervük, hogy egy miskolci, egy szigetvári, illetve egy Adonyban lakó képviselő házánál futball-labdába rejtett pokolgépeket helyeznek el. (Lapunk tegnapi számában az áprilisi időpont helyett tévedésből októberi dátumot közöltünk – a szerk.) Az akció azonban meghiúsult, mert a rendőrség lecsapott a Hunnia Mozgalom négy tagjára. Budaházy Györgyöt 2009 júniusában tartóztatta le a rendőrség. Budaházyt a főügyészség terrorcselekmény bűntettével, továbbá aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntettével mint felbujtót vádolja. Budaházy társait ugyancsak terrorcselekmény bűntette, illetve a Csintalan Sándor Hír TV-s műsorvezető sérelmére elkövetett bántalmazás miatt aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette és kifosztás bűntette miatt vádolják. Az ügy tizenhét gyanúsítottja közül jelenleg Budaházy György, S. József és Sz. Endre van előzetes letartóztatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.