A japán befektetők bíznak hazánkban

Hajdú Péter
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb japán befektetők érdeklődnek hazánk iránt, az itt lévő cégek pedig visszaforgatják hasznukat, s bővítik magyarországi jelenlétüket – derült ki Becsey Zsolt külgazdasági államtitkár távol-keleti útján, ahol több japán nagyvállalat vezetőivel, valamint állami és szövetségi tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseket. – Nem tervezünk leépítéseket, inkább újabb fejlesztéseken gondolkozunk – jelentette ki az államtitkárnak Suzuki Toshiro, a Suzuki Co. vezetője. Becsey rajta kívül tárgyalásokat folytatott a Japán Gyáriparosok Szövetségének vezetőivel és olyan világcégek képviselőivel, mint a Mitsubishi Heavy Industries, az Asahi Glass, a Bridgestone és az Ibiden. A tárgyalások mindegyikén arról beszéltek a partnerek, hogy országunk hitelessége jelentősen javult, illetve hogy versenyképességünk is javulóban van.
Az MTI összefoglalója szerint hazánk elsősorban befektetőként számít a távol-keleti országra, s ezt igazolják az adatok is: az utóbbi néhány évben jelentősen gyarapodtak a japán működőtőke-befektetések. Szakértői becslések szerint jelenleg 2,5-3 milliárd euróra tehető a Magyarországra a távol-keleti országból érkezett tőke nagysága. A Jetro japán külkereskedelmi szervezet budapesti irodájának nyilvántartása szerint ma hazánkban 109 japán vállalat működik, s ezek majd fele, 49 folytat termelőtevékenységet.
Az idei év első nyolc hónapjában a szigetországból érkező import hat százalékkal bővült, s elérte a 935 millió eurót. Az export dinamikája sokkal intenzívebb volt, hiszen a kivitel 58,8 százalékkal nőtt, bár még így is csak 302,5 millió eurót tett ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.