A kínosan hosszúra nyújtott bulvár

Hanthy Kinga
2010. 11. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rádióbulvár nem egyértelmű műfaj. Ha a bulvár jellegzetességének a könnyedséget tekintjük, akkor a kereskedelmi rádiók reggeli műsorainak többségét e műfajba sorolhatjuk. A színvonalas szórakoztatás képviselői egyre nagyobb szomorúsággal látják, hogy a nép már nem igényli az összetettebb poénokat, a média a közszínvonalat követve süllyeszti a mércéjét. A szakmai felkészültségnek nem maradt már értéke, az a fontos, hogy ki vezet egy műsort, nem pedig az, hogy ért-e hozzá. Így kerülhet viszszatérően helyzetbe a többszörösen bukott, de nyilvánvalóan jó kapcsolatokkal rendelkező Falusi Mariann és Lang Györgyi páros is.
Mivel kinézetük egyre kínosabb – koruk haladtával elkopott a brahista fíling, maradt két kövér, diszszonáns öregasszony –, beültek a rádióstúdióba. Voltak már ők próbaidősök kis regionális adóknál is, de nem váltak be, mivel a szakmát képtelenek voltak megtanulni. Rádiózásban ez különösen feltűnő, a látványmankó nélkül a kérdés épp annyi, amennyi. Falusi és Lang beszélgetése az Ötösben Kuncze Gáborral emiatt több volt, mint kínos. A helyzet amúgy speciális, nagy bajban lehet a Klubrádió, ha a műsorvezetői egymást kénytelenek meginterjúvolni. Kuncze munkatársa az adónak.
A Lang–Falusi páros azt hiszi, hogy komolyan kérdez, Kuncze komolyan válaszol, aminek következtében megtudjuk, hogy Kuncze felesége soha nem mondta: Édes Gáborom, hagyd ezt azonnal abba! Kuncze persze nem olyan ostoba, hogy maga kezdjen komoly témákat, mert akkor beszélni kellene arról, hogyan tüntetett el társaival egy rendszerváltó pártot, hogy belügyminiszterként miért fotózkodott közismert maffiózókkal, miért adott igazolást az általa vezetett minisztérium arról, hogy az ÁVH-sok nem verték a rabokat, és szólnia kellene talán arról is, hogy a pedagógus feleség miként került a tankönyvbiznisz közelébe. Ám mert ezekről a dolgokról számára nem kívánatos beszélgetni, lehet hoszszan szörnyülködni azon, milyen nagy a politikai megosztottság. Kuncze Gábor humora ebben a közegben nem érvényesül, a két hölgy ugyanis oly odaadóan ünnepel meg minden halvány szellemességet, hogy valódihoz már nincs ereje.
Az efféle beszélgetéseket tekinthetjük tehát rádiós bulvárnak. Csakhogy a bulvár tudja a helyét. Például: Csisztu Zsuzsa meglocsolta a fikuszát, mielőtt nyaralni ment. Rövid és velős. A kínosan hosszúra nyújtott bulvár azonban unalmas és felesleges is. Ezzel lassan szembe kell néznie a Klubrádiónak is, amelyik épp most kezdett koldulásba a véleményszabadság és saját jövője érdekében. Fél évvel a kormányváltás után azért ez korai, lehetett volna spórolni a várhatóan nehezebb időkre. Lehet, hogy ezek eljövetelét a Klubrádió vezetői nem látták?
(Ötös, Klubrádió.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.