Több tucat halálos áldozata van a Gázai övezetben indított újabb izraeli hadműveletnek palesztin források szerint

A Gázai övezetben végrehajtott újabb izraeli légitámadásokban legkevesebb 60 ember vesztette életét az elmúlt egy napban – közölték szerdán palesztin egészségügyi tisztviselők.

2024. 10. 09. 21:49
A man carries a child while walking past a collapsed building in the Bureij camp for Palestinian refugees in the central Gaza Strip on October 9, 2024 amid the ongoing war in the Palestinian territory between Israel and Hamas. (Photo by Eyad BABA / AFP)
Lerombolt épület Gázában Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elmondásuk szerint legkevesebb 32 ember az észak-gázai Dzsabaliában és a közeli lakónegyedekben, míg a többi áldozat az övezet középső és déli részén vesztette életét a csapásokban. 

A beszámolók szerint a halálos áldozatok közül legkevesebb 15-en egy helyi kórházat érő légicsapásban vesztették életüket, ahová a harcok elől menekülő, illetve otthonukat elvesztő, sátrakban élő családokat szállásoltak el ideiglenesen.

A gázai egészségügyi minisztérium közölte, hogy az izraeli hadsereg három észak-gázai kórház evakuálását rendelte el, az „izraeli ostrom miatt” azonban több száz beteg és egészségügyi dolgozó rekedt ezekben a létesítményekben.

A Hamász vezette gázai kormányzat médiahivatala szerint az elmúlt öt napban az izraeli hadsereg támadásaiban legkevesebb 125 palesztin halt meg a Gázai övezet északi részén.

Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező ügynökségének (UNWRA) vezetője az X-en azt közölte, hogy a szervezet a háború kezdete óta először volt kénytelen bezárni egyes menedékhelyeit, és mivel jelenleg szinte semmilyen alapvető élelmiszer-ellátmány nem áll rendelkezésre, ismét felütötte fejét az éhínség a Gázai övezet északi részén. 

Legalább 400 ezer ember rekedt ezen a területen a mostani katonai művelet miatt, amely egyúttal az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által indított járványos gyermekbénulás elleni oltási kampány második szakaszának a végrehajtását is veszélyezteti

– fűzte hozzá.

Noha Izrael az elmúlt napokban többször is felszólította a Gázai övezet északi részének lakosságát a terület elhagyására, a palesztin hatóságok és ENSZ-szervezetek tisztségviselői szerint jelenleg nincs biztonságos hely az övezetben, ahová menekülni lehetne a katonai csapások elől.

Az izraeli hadsereg a nap folyamán tudatta, hogy folytatja a kétfrontos háborút Libanonban az Iránból támogatott síita Hezbollah milícia és a Gázai övezetben az iszlamista Hamász terrorszervezet ellen, az elmúlt napon pedig több mint 230 légicsapást hajtott végre, ebből 45-öt a Hamász erőire mérte.

Borítókép: Lerombolt épület Gázában (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.