Megtörtént a versenyképességi fordulat a magyar felsőoktatásban

A magyar egyetemek egyre előrébb kerülnek a nemzetközi ranglistákon.

Forrás: MTI2024. 10. 09. 22:32
Áder János volt köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke fenntarthatósági témájú előadást tart a Zöld Egyetem - a környezetünkért közösen című tantárgy keretében a Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központjának Hevesy György előadótermében Budapesten 2022. november 22-én.
Fotó: MTI/Lakatos Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindig vannak, akik fanyalognak, de a versenyképességi fordulat megtörtént a magyar felsőoktatásban. Ezért jó ma magyar egyetemistának lenni – jelentette ki Hankó Balázs, kulturális és innovációs miniszter.

 A magyar egyetemek egyre előrébb kerülnek a Times Higher Education (THE) nemzetközi ranglistán, amely az egyik legismertebb és legtöbbször használt lista a világon

– hangsúlyozta a tárcavezető. Hozzátette: a THE öt szempont alapján vizsgálja az intézmények teljesítményét, ezek közé tartozik például az oktatási és kutatási kiválóság, az ipari bevételek mértéke vagy a nemzetköziesítés.

Kiváló egyetemeink, oktatóink, kutatóink és rektoraink vannak

– jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ezeket az eredményeket az Európai Unió figyelmébe ajánlják, most, hogy Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját.

A magyar felsőoktatás sikere – többek közt – annak köszönhető, hogy teljesítményfinanszírozás van – mutatott rá Hankó Balázs. Hozzátette: dolgoznak továbbá a nemzetközi együttműködés erősítésén is: a Pannónia programban már több mint négyezer egyetemi együttműködés jött létre.

A cél, hogy a magyar egyetemek kiválósága nemzetközi térben még jobban erősödhessen 

– emelte ki Hankó Balázs. 

A jövőbeni tervekre vonatkozó kérdésre a miniszter közölte: szeretnék elérni, hogy 2030-ra egy magyar egyetem kerüljön be a világ legjobb száz intézménye közé, és legyen három olyan magyar egyetem, amelyet Európa száz legjobbja között tartanak számon.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.