Ezúttal az ENSZ tett keresztbe Helifnek · A nők védelmében bevezetnék a harmadik kategóriát

A párizsi olimpia egyik legnagyobb botránya a női ökölvívó tornán történt, ahol két interszexuális bokszoló, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting ringbe léphetett a hölgyek között. Ugyan az üggyel kapcsolatos vita látszólag csendesedett, a háttérben továbbra sincs nyugalom, még nem dőlt el, mi a helyes lépés, a Helifhez hasonlóan vitatott nemi identitású küzdők milyen elbánásban részesüljenek, ha sportolni szeretnének. Az ENSZ különmegbízottja, Reem Alsalem ajánlása szerint a megoldást egy harmadik, nyílt kategória bevezetése jelentené.

2024. 10. 09. 20:00
Imane Helif olimpiai bajnok lett Párizsban
Imane Helif olimpiai bajnok lett Párizsban Fotó: MTI/AP/John Locher
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A párizsi olimpia egyik legnagyobb botránya – az ünnepélyes megnyitón és a Szajna körüli hercehurcán kívül – a női ökölvívó tornán történt, ahol két interszexuális bokszoló, az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Ju-ting annak ellenére ringbe léphetett a hölgyek között, hogy a Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) két alkalommal is nemiségvizsgálati tesztnek vetette alá őket, és ezekből egyértelműen kiderült, a szervezetükben X és Y kromoszómák is megtalálhatók. A két interszexuális bokszoló Párizsban olimpiai bajnok lett, mert a NOB nem fogadta el az IBA dokumentumait. Mint kiderült, a Nemzetközi Bokszszövetség azért indította el a vizsgálatokat a 2018 óta az IBA rendezte versenyeken a nők között bokszoló Helif, valamint a 2017 óta ugyanitt versenyző Lin esetében, mert számos panasz érkezett ellenük, miszerint egyszerűen veszélyeztetik a női ellenfeleik egészségét a ringben. 

Hámori Luca Imane Helif ökölvívás Algéria olimpia 2024 Párizs
Imane Helif párizsi szereplésének utózöngéi még mindig lázban tartják a világot    Fotó: Csudai Sándor

A botrány azóta csendesedett, ám a háttérben tovább dúlt a vita, mi a helyes lépés, hogy a Helifhez hasonlóan vitatott nemi identitású küzdők milyen elbánásban részesüljenek, ha sportolni szeretnének. Megoldást még nem találtak, ráadásul az amatőr ökölvívás vezetéséért küzdő két szervezet, az IBA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által nyíltan támogatott World Boxing is teljesen másként ítéli meg a két ökölvívó helyzetét. Az IBA esetében a fent említett teszteredmények miatt sem Helif, sem pedig Lin nem indulhat a szervezet által felügyelt versenyeken – például a világbajnokságon, amelyet jövőre Belgrádban rendeznek – a nők között, míg a World Boxing által szervezett, 2025-ben Liverpoolban rendezett vb-n mindketten ott lehetnek a női mezőnyben.

Reem Alsalem szerint a sportversenyeken megoldást jelenthetne egy harmadik, nyílt kategória bevezetése     Fotó: Getty Images

A helyzet megoldása érdekében most Reem Alsalem, az ENSZ nők és lányok elleni erőszakkal foglalkozó különmegbízottja külön foglalkozott a témával, amikor elkészítette a témában azt az ajánlást, amelyet a közgyűlésen rövidesen elfogadnak. Ebben Alsalem egyértelműen azt javasolja a sportszervezeteknek, hogy a versenyeken a nők között kizárólag olyanok indulhassanak, akik cisznemű nők, vagyis semmilyen elváltozás nincs a szervezetükben, és már nőként jöttek világra. Ugyanakkor ajánlásában azt is megfogalmazta az ENSZ különmegbízottja, hogy azon sportolók számára, akik ennek a feltételnek nem felelnek meg vagy nem kívánnak az eredeti biológiai nemük küzdelmeiben indulni, azok számára hozzák létre az úgynevezett nyílt kategóriát, ahol simán versenyezhetnek anélkül, hogy a méltóságukat sérelem érné.

– Tudjuk, hogy vannak egyszerű, hatékony és méltóságteljes módszerek a nemiség tesztelésére, olyanok, amelyek nem invazívak, ugyanakkor olcsók és megbízhatók. Ezen vizsgálatok elvégzését követően megállapítható, hogy egy sportoló melyik kategóriában állhasson rajthoz: a férfiaknál, a nőknél vagy a nyílt kategóriában – mondta Alsalem a Sky Newsnak még augusztusban, a párizsi olimpia ökölvívó botrányát követően. Alsalem kijelentette, hogy nem kötelező végrehajtani az ajánlását még abban az esetben sem, ha azt az ENSZ közgyűlése megszavazza, ugyanakkor biztos abban, hogy a mindenki számára megnyugtató megoldáshoz ez az egyik követendő út.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.