Nagyvárosi élet helyett a tanyát választotta a Highlights of Hungary díj egyik jelöltje

Még a fogyasztói társadalom hívei is könnyen elcsábulnak a Szikvirág tanya gazdasszonyának mindennapjain.

2024. 10. 09. 22:28
Kovács Wölfinger Diána, a Szikvirág Tanya gazdasszonya Forrás: Facebook/ Szikvirág Tanya
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mélyen meghatott, hogy a mai világban is van létjogosultsága a Magyar Tanyának, mint Hungarikumnak, a háztáji gazdálkodásnak, az öngondoskodásnak Isten tenyerében. Csak a könnyek, hogy ennyi szeretetet kapok az emberektől” – reagált Kovács-Wölfinger Diána, a Szikvirág Tanya gazdasszonya miután megtudta, Highlights of Hungary díj egyik jelöltjének választották.

A díj célja, hogy a tehetség, szorgalom és bátorság ötvözeteként létrejövő magyar történeteket határainkon innen és túl felismerjük, amelyet aztán széles körben mások is megismerhessenek, ezzel inspirálva a társadalmat az alkotói cselekvésre.

Kovács-Wölfinger Diána története nem ma kezdődött, 16 évvel ezelőtt hozta meg döntését: feladta városi életét, hogy a Tisza mellett, Mártély közelében, egy tanyán kezdjen új életet. „Székesfehérváron nőttem fel, ott éltem 21 éves koromig. A lovaglás kapcsán kerültem a Tiszántúlra, és nagyon megfogott engem az alföldi táj. Annyira mély hatással volt rám, hogy itt ragadtam” – idézte fel, aki elárulja azt is, főképp a természet iránti vonzódása, különösen a lovak és a lovaglás szeretete vezette őt erre az útra, amely során egy teljesen új életformát választott magának és családjának.

A kertből szedett gyümölcsből rögtön kerül egy adag a tepsibe is. Fotó: Szikvirág Tanya                       

A blog a legmélyebb érzéseimet mutatja meg tanyán élőként, és tükröt állít a mai fogyasztói társadalomnak, feszegeti a túlzó igényeink, és a kevesebbel beérés témakörét az én szemüvegemen keresztül. Anya, feleség szerepről, állatokról, kertről szól, és mindenről amit felölel a háztáji gazdaság fogalma.

– fogalmazott a Highlights of Hungary díj jelöltje.

A Szikvirág Tanya egy háromezer négyzetméteres területen helyezkedik el, ahol Kovács-Wölfinger Diána és családja önellátó gazdálkodást folytat. A mindennapjaikat a természet ritmusa és a tanya körüli munka határozza meg. A család minden tagja részt vesz a munkában, a gyerekek is aktívan kiveszik a részüket az állatok etetéséből és gondozásából. A tanya élete egyszerre idilli és kihívásokkal teli: bár csendesebb, mint a városi lét, rengeteg munkát igényel. 

A tanya körüli teendőkben az egész család segít. Fotó: Szikvirág Tanya

A család maga termeli meg az élelmiszerek nagy részét, zöldségeket, gyümölcsöket, sőt, még házi kenyeret is sütnek a kemencében.

A tanya története azonban nem csupán a gazdálkodásról szól. Kovács-Wölfinger Diána blogot is indított, ahol az olvasók betekintést nyerhetnek a tanyasi élet mindennapjaiba. Fényképeivel, novellaszerű írásaival igyekszik bemutatni a tanyasi életet, az ő szemüvegén keresztül.

A Szikvirág tanya gazdasszonya úgy fogalmaz magáról: hagyományos paraszti értékrendet képviselő ember.  Fotó: Szikvirág Tanya

„Úgy gondolom, hogy én már nyertem, hiszen emberek ezrei olvassák a kis novella jellegű írásaimat, melynek okán megjelenik előttük nagymamáik ráncos keze, ahogy begyújt a sparheltban, vagy nagypapájuk kaszát kalapáló karja. Megidézem őket az írásaimban, emléket állítok nekik, és ők, biztos vagyok benne, hogy mosolyogva lépdelnek a néma dűlők poros végtelenjében ” – mondta a Szikvirág Tanya gazdasszonya.

A Highlights of Hungary díj további jelöltjeiről bővebben itt olvashat és szavazhat.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.