Piszkos politikai játszmák helyett valós megoldásokat az európaiaknak

Európát hármas válság sújtja – mutatott rá Dömötör Csaba.

2024. 10. 09. 19:57
A strasbourgi Európai Parlament
A strasbourgi Európai Parlament Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Parlament keddi plenáris ülésén a képviselők Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter, a tanács soros magyar elnökségének képviselője és Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke jelenlétében tanácskozott az uniós vezetők október 17–18. közötti csúcstalálkozójáról. 

Győri Enikő, a Patrióták Európáért frakció gazdasági szóvivője kijelentette: 

– Ahelyett, hogy a néppárttól a kommunistákig piszkos játszmákkal igyekeznek elszigetelni a 18 millió szavazó által támogatott Patriótákat és keresztbe tenni a magyar elnökségnek, inkább kezdjenek el valós megoldásokon dolgozni. Európa ugyanis súlyos versenyképességi kihívásokkal küzd, és azonnali cselekvésre van szükség.

Dömötör Csaba az Európai Tanács közelgő ülése kapcsán rámutatott: 

Európát hármas válság sújtja. A háborús helyzet és a gazdasági nehézségek mellett a migrációs politikában is újragondolásra van szükség.

– Németország nemrég lezárta határait, és jelenleg már nyolc schengeni országban van ellenőrzés. A schengeni rendszer a szemünk láttára kezd összeomlani. Oda jutottunk tehát, hogy Európa egy újabb vívmányát kénytelen feladni. A szabad mozgásét

– jelentette ki.

Dömötör Csaba szerint ide vezetett a csúcsra járatott liberális migrációs politika: 

– Európa kapuit nyitva hagyták, azokat pedig, akik határvédelmet akartak, egyedül hagyták, sőt büntették. Magyarország például nem kapott támogatást a határkerítésre, kap viszont büntetést, amiért nem fogadja el az elosztási kvótát. Sokan gondoljuk úgy és sokan reméljük, hogy még nem késő az irányváltásra. Ha nincs rá szándék, előbb-utóbb a választók fogják kikényszeríteni

– fogalmazott felszólalásában a képviselő.

Győri Enikő kijelentette: – A versenyképesség növeléséhez helyre kell hozni a baloldali többség elhibázott politikáit: vállalkozás- és innovációbarát környezetre, az adminisztratív terhek csökkentésére, megfizethető energiaárra, ideológiamentes gazdaságpolitikára és megvalósítható zöldátállásra van szükség. A blokkosodás és leckeadás helyett pedig az összeköttetéseket kell erősíteni. Ezek mentén kell még a magyar elnökség alatt elfogadni az Új versenyképességi paktumot. Az Európai Tanácsnak jövő héten ilyen iránymutatást kell adnia az uniós intézményeknek.

Borítókép: Az Európai Parlament strasbourgi ülésterme (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.