A különadó áthárításával próbálkoznak

Jelentősen felsrófolták bizonyos díjaikat a pénzintézetek a bankadó bevezetése után – tudatta tegnap egy szakmai internetes oldal. A hatóságok eddig nem tapasztaltak kétes manővereket, ám a kormány közölte: ha kell, elejét veszi a bankadó áthárítását célzó kísérleteknek.

Jakubász Tamás
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A z itthon működő bankok nem nyugodnak bele abba, hogy az ország pénzügyeinek rendezése végett a kormány átmenetileg különadót vetett ki rájuk – ez olvasható ki egy tegnap közzétett szakmai felmérésből. A Bankometer.hu internetes oldal kimutatása szerint a pénzintézetek felsrófoltak bizonyos költségeket: a bankok szeptemberben például átlagosan hozzávetőleg 12 százalékkal emelték számlavezetési díjaikat. A drágítás időpontja – mutattak rá a hozzáértők – egybeesik a bankadó első részletének befizetési határidejével. A szakemberek felhívták a figyelmet arra, hogy a számlavezetési díj mértékéről – vagyis arról az összegről, amelyért a bank fenntartja a számlánkat – elvileg nem rendelkezik az úgynevezett banki magatartási kódex. A szakértők utaltak rá: a számlavezetés költségének növelésével kis részben ugyan, de az ügyfelekkel fizettethetik meg a pénzintézetek a rájuk kivetett bankadót. A kimutatás rögzíti továbbá, hogy a banki különadó bejelentése után megnövekedett az átutalások ára is. A bankok magasabb összegért továbbítják pénzünket egyik helyről a másikra.
*
Kérdésünkre a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) szóvivője elmondta, a magatartási kódex és a nemrégiben elfogadott, adósokat védő jogszabály megakadályozza, hogy a pénzintézetek a kiszolgáltatott hitelesekre hárítsák át a bankadót. Binder István ugyanakkor tudatta, a hiteleket nem érintő kérdésekben – például a számlavezetési díjnál és a betétek kamatánál – a szerződési feltételeket és az üzletszabályzatokat kivéve nincsenek árkorlátozó előírások. Vagyis a bankok e keretek között csökkenthetik a kamatot, s emelhetik a számlavezetés díját. Binder István azonban nem számít ez ügyben komoly változásokra, főként azért, mert a bankok között is ádáz verseny dúl. Arról pedig, hogy a polgárok minden drágításról tudomást szerezzenek, a PSZÁF gondoskodik. – A felügyelet a közelmúltban széles körű elemzést közölt a banki díjakról, s a jövőben is rendszeresen vizsgálja majd a pénzügyi szférát – jelentette ki Binder István. Ez alapján pedig az ügyfelek eldönthetik, hol fialtassák pénzüket, vagy melyik banknál vezessék számlájukat. Amíg a kiszolgáltatott hiteladósok nem tudnak váltani, addig a megtakarítással bírók és a számlával rendelkezők könnyebben cserélhetnek bankot.
– A különféle hatóságok folyamatosan tájékoztatják a kormányt a pénzügyi szféra fejleményeiről, s a kabinet eddig nem kapott jelzést azt illetően, hogy a bankok megpróbálnák áthárítani a különadót az ügyfelekre – mondta lapunknak Nagy Anna. A kormányszóvivő felidézte: a bankadó bevezetésekor éppen a pénzintézetek hangoztatták, hogy díjaikon nem emelhetnek, hiszen a növeléssel saját versenyhelyzetükön rontanának. A kormányszóvivő ugyanakkor leszögezte, a fogyasztóvédelemnek, a versenyhivatalnak és a PSZÁF-nak az a dolga, hogy rajta tartsa a szemét a pénzügyi szférán is, s a hatóságok lépni fognak, ha bármelyik piaci szereplő a bankadó áthárításával próbálkozna.

Veszélyes a fogyasztói csoport! Kockázatosak a fogyasztói csoportok, ezért nem javasolja a PSZÁF az ügyfeleknek a részvételt ezekben a szervezetekben. A felügyelet tegnap közölte: a különféle fogyasztói csoportok az utóbbi időben egyre szélesebb és erőszakosabb ügyfélszerzésbe fogtak, két hét alatt 144 újsághirdetést tettek közzé. A reklámokban „pénzt”, „megoldást” kínálnak „BAR-listásoknak”, illetve a bankok által elutasított ügyfeleknek, ám szolgáltatásuk szerencsejátékszerű elemeiről nem tájékoztatnak, s a feltüntetett „törlesztőrészletek” sem feltétlenül tükrözik a valós helyzetet. A felügyelet szerint a többségében megtévesztő tevékenységet folytató fogyasztói csoportok komoly károkat okozhatnak a nehéz helyzetben lévő polgároknak. A fogyasztói csoport tagjai – mondhatni – egymásnak adnak kölcsön: mindenki rendszeresen befizet egy bizonyos összeget, majd az így összegyűlt megtakarításból megvásárolják a szerencsés tagnak az általa kiszemelt terméket. Akár szerencsével jár egy tag, akár nem, tovább kell fizetnie a számára meghatározott törlesztést egészen addig, amíg a csoport minden tagja hozzá nem jut az általa megszerezni kívánt áruhoz vagy szolgáltatáshoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.