A Szindbád lett a legjobb

R. Kiss Kornélia
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tíz legjobb magyar filmre voksoltak a nézők a tizedik születésnapját ünneplő Filmmúzeum kezdeményezésére; a Nagy film című internetes szavazás szeptemberben kezdődött, és a napokban zárult le.
A szavazók értékítélete szerint az első helyezett Huszárik Zoltán Szindbádja lett, a második helyen a Szerelmesfilm végzett. Érdekes tény, hogy az élmezőnybe egyetlen 1980 után készült mozi sem került be.
A legfiatalabb alkotás, az 1979-ben készült Égig érő fű a nyolcadik helyet érdemelte ki a listán, amelyen többek között olyan filmsikerek szerepelnek, mint Bacsó Péter A tanú című mozija vagy a Hyppolit, a lakáj. A lista érdekessége, hogy a győztes Szindbádon kívül számos más irodalmi adaptáció szerepel a nézőknek legkedvesebb tíz film között, többek között az Egri csillagok filmváltozata, Örkény István Tóték című kisregényének feldolgozása, az Isten hozta, őrnagy úr! vagy a Sánta Ferenc azonos című regénye alapján készült Az ötödik pecsét című klasszikus.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.