Adócsalás gyanúja az Omninvestnél

Házkutatást tartottak a vakcinagyártó Omninvest Kft.-nél. A gyanú szerint a cég nem megfelelően használta fel a vakcinafejlesztésre kapott kétmilliárd forintos állami támogatást, fiktív számlákat használt fel, s valótlan adatokat szerepeltetett az adóbevallásában.

Munkatársunktól
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás miatt folyik nyomozás a vakcinagyártó Omninvest Kft.-nél, miután feljelentés érkezett a Legfőbb Ügyészségre. A Híradó információi szerint a cég pilisborosjenői telepén házkutatást is tartottak. A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) munkatársai többkötetnyi, köztük az oltóanyag kifejlesztésével és gyártásával kapcsolatos dokumentumot foglaltak le. A VPOP gyanúja szerint az Omninvest nem a meghatározott célra használta fel a kétmilliárd forintos állami támogatást, amit vakcinafejlesztésre kapott, s nem tett eleget az ebből adódó pénz-visszafizetési kötelezettségének sem.

*

„Az érintett cég vonatkozásában a vám- és pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás bűncselekmény gyanúja miatt, egyelőre ismeretlen tettes ellen, jelenleg az adatgyűjtés van folyamatban” – közölte Sipos Jenő, a VPOP szóvivője. A pénzügyőrök szerint az Omninvest Kft. 2006 és 2009 között fiktív számlák felhasználásával és szabálytalan értékcsökkenés-elszámolással több mint 730 millió forint jogtalan haszonhoz jutott. Az Omninvest Kft. vezetői nem nyilatkoztak a Híradónak.
Az Omninvest Kft. többségi tulajdonosa az idén nyárig a Cipruson bejegyzett Sumpter Limited volt. A tisztázatlan tulajdonosi háttér ellenére az Omninvest hosszú évek óta rendszeresen kap milliárdos állami megrendeléseket. Hiába támadták rendre amiatt, hogy nem ismertek a valós tulajdonosai, ezt azóta sem hozták nyilvánosságra. Nyáron a menedzsment vette át a céget.
Korábban vizsgálat folyt egy kétmilliárdos állami támogatás ügyében. Azt a vizsgálatot a nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György kezdeményezte, miután egyes vélemények szerint az Omninvest Kft. és a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal között a vakcinafejlesztésre és -gyártásra vonatkozó támogatási szerződés jogi aggályokat vet fel. A minisztérium mellett az Európai Bizottság versenyjogi főigazgatósága is vizsgálatot folytat ebben az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.