Adóemelést szeretnének a szocialisták

Munkatársunktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jövő évi költségvetési törvény általános vitájának utolsó napján, tegnap az MSZP egy átfogó módosítási csomagot nyújtott be a parlamentnek. Szekeres Imre szocialista képviselő beszámolója szerint azt javasolják, hogy a személyi jövedelemadóknál a munkavállalók ötmillió forintig 16, a felett pedig 32 százalék adót fizessenek. Kezdeményezték továbbá, hogy a társasági adók ne csökkenjenek. Számításuk alapján ezen intézkedések együttesen 769 milliárd forintos többletbevételt jelentenek. Ezzel kiváltanák a magán-nyugdíjpénztári befizetések elvonását, három százalékkal csökkentenék a munkáltatók által fizetett járulékokat, ami 135 milliárdot vinne el. A maradék 69 milliárdot a költségvetés általános tartalékába helyeznék. A szocialisták emellett a költségvetési terv belső szerkezetét is megváltoztatnák. Szekeres Imre megígérte, megszavazzák a büdzsét, ha a módosításaik többséget kapnak a parlamentben.
A felvetésekre reagáló Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint az MSZP a megszorítások után most adóemelést követel a kormánytól. Kiemelte: a nemzeti ügyek kormánya radikális adócsökkentést hajt végre annak érdekében, hogy Magyarország meg tudjon újulni, és gazdasága növekedésnek tudjon indulni. Közleményében leszögezte: a megújulás adórendszere támogatja a munkavállalást és a családokat, valamint az eddigiekkel ellentétben fair, arányos közteherviselést valósít meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.