Adóreform és több pénz a családoknak

A nyugdíjak kiegészítése, a költségvetés és a különadó is különös figyelmet kapott tegnap a parlamentben. A szocialisták többek között a járulékcsökkentést kérték számon a kormányon. A kormánypártiak viszont úgy érveltek, a többlépcsős adócsökkentésnek köszönhetően hazánkban pénzügyi stabilitás alakul ki, és beindul a gazdasági növekedés.

Vona Adrienn
2010. 11. 12. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fenntarthatatlan költségvetést örökölt elődjétől a kormányzat. A Fidesz–KDNP-kormány azonban olyan adócsökkentést hajt végre, aminek köszönhetően a GDP 2011-ben három százalék alá kerül. Így kialakul hazánkban végre a pénzügyi stabilitás, beindul a gazdasági növekedés, több pénz marad a családoknál, több pénz jut munkahelyteremtésre – mondta tegnapi napirend előtti felszólalásában Rogán Antal (Fidesz). A politikus a jövő évi költségvetés támogatását kérte az ellenzéki politikusoktól is. Válaszában Czomba Sándor nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár hozzáfűzte: a kormány gazdaságpolitikájának középpontjában a gazdasági fellendülés áll, amit adóreformmal és jelentős jövedelemátrendezéssel hajtanak végre.
A parlament egyébként tegnap szavazott az államháztartási törvény módosításáról, lehetővé téve, hogy a honatyák tágabb időintervallumban tárgyalják a költségvetés tervezetét. Eszerint november 30-ig, az országgyűlési képviselők választásának évében pedig december 30-ig kell a költségvetést megvitatnia a T. Háznak.
Az interpellációs időszak témái is alapvetően a pénztárcát érintették. Akar-e a kormány járulékcsökkentést végrehajtani? – érdeklődött Tukacs István szocialista politikus. Kiemelte: a kormány adócsomagja csak a gazdagoknak kedvez. Tukacs szerint a járulékcsökkentés a munkahelyteremtés érdekében elengedhetetlen. Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár bizarr bájnak nevezte azt, hogy épp a szocialisták kérik számon a kormányon a járulékcsökkentést. Hozzátette: a kormány nagyarányú adó- és járulékcsökkentést hajt végre, de az utóbbira csak a kormányzati ciklus végén kerülhet sor.
Gúr Nándor (MSZP) interpellációjában arról beszélt, a különadó káros hatással lehet a foglalkoztatásra. – A különadó versenyhátrányt okoz, beruházások, fejlesztések maradhatnak el, a szolgáltatások ára növekedhet – fogalmazott Gúr. Czomba Sándor államtitkár leszögezte, a különadóra azért van szükség, hogy az idei, illetve a jövő évi államháztartási hiány tartható legyen.
Lamperth Mónika (MSZP) a nyugdíj-kiegészítésekről kérdezett. A szocialista képviselő szerint a nyugdíjfizetési kosárból jelenleg a nyugdíjasok 0,6 százalékot kapnak, pedig az inflációs kosár 1,1 százalékot ír elő. Az ön számításai tévesek, a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai alapján a nyugdíjasok meg fogják kapni a szükséges támogatást – szögezte le Soltész Miklós (KDNP) nemzeti erőforrás minisztériumi államtitkár.
A parlament tegnap megvitatta azt a határozati javaslatot is, ami országgyűlési vizsgálóbizottság létrehozását javasolja. A hatfős testület a Magyar Államvasutak Zrt. jelenlegi gazdasági helyzetéhez vezető, 2002–2010 közötti privatizációs döntéseket venné górcső alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.