Agresszívebbek a nyaralók

2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A betöréses lopások jelentették a legnagyobb gondot nyáron a balatoni kapitányságoknak, a sérüléses közlekedési balesetek száma Somogyban csökkent, Veszprém, Zala és Fejér megyében viszont nőtt – hangzott el tegnap Kaposvárott, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság kissé megkésett sajtótájékoztatóján.
Bár Somogy, Veszprém, Zala és a Velencei-tó közbiztonságát szavatoló Fejér megye is kapott alkalmi megerősítést az ORFK-tól, az üdülési szezonban azonban összességében magukra maradtak a balatoni önkormányzatok, rendőrkapitányságok, polgárőrségek – fogalmazott Tiborcz János dandártábornok, Zala megyei rendőrfőkapitány. Mint megírtuk, a déli parton négy helyett idén csak két, önkéntesekből álló bűnmegelőzési centrum működött, s feltehetőleg a nyári rendőrhiánynak is betudható, hogy a betöréses lopások száma a tó déli partján meghaladta az ötszázat. A három nyári hónap alatt a Balatonnál és a Velencei-tónál együttesen 62 autót loptak el, 261-et pedig feltörtek és kifosztottak. Simon László, Fejér megye rendőrfőkapitánya kérdésünkre válaszolva elmondta: a nagy értékű kocsik lábon hagyják el a Balatont, illetve az országot, a kisebbek illegális bontókba kerülnek. A lopottalkatrész-árusítás továbbra is jó üzlet – fűzte hozzá.
Mergancz Sándor, Somogy megye főkapitánya megjegyezte: idén nyáron tovább nőtt az állampolgárok agresszivitása, súlyos testi sértés miatt 88, garázdaság miatt 104 alkalommal indítottak eljárást az üdülőhelyi rendőrségek.
A szezon feketestatisztikájához tartozik, hogy 14 halállal végződő baleset történt a térség útjain, a Balatonban négyen, míg a Velencei-tóban egy ember vesztette életét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.