Alvilági leszámolás Romániában

Minden erejét az alvilág megfékezésére kívánja összpontosítani a román rendőrség, miután az ország keleti részében fekvő Piatra Neamt városában fényes nappal agyonlőtték a helyi maffia egyik vezérét.

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Másfél napos hajtóvadászat után sikerült elfogniuk a román rendőröknek tegnap azt a férfit, aki vasárnap délben hidegvérrel rálőtt két helyi vállalkozóra a kelet-romániai Piatra Neamt (Karácsonkő) egyik központi kávézójában. A negyvenéves Cristian Chilat szó nélkül rontott rá a helyi alvilág területi vezetőiként ismert Mararu fivérekre, s négy szívlövéssel végzett a 32 éves Gheorghével, míg annak 36 éves bátyja egy hónapon túl gyógyuló sérülésekkel megúszta a támadást. A nyomozó hatóságok azonnal körülzárták a százezer lelkes moldvai várost és annak környékét. Több száz rendőr és csendőr eredt az elkövető nyomába, akit időközben megpróbáltak elfogni az áldozatok emberei is. A lövöldözést csodával határos módon túlélt Bogdan Mararu ugyanis egymillió eurós vérdíjat tűzött ki fivére gyilkosának fejére. A büntetett előéletű tettes – akit tegnap délután kommandósok vettek őrizetbe nagyszülei vidéki házában – szintén nem ismeretlen a román nyomozók előtt, korábban ugyanis éppen amiatt kapott hároméves börtönbüntetést, mert 2006-ban egy rivális klánvezér megbízásából felgyújtotta Bogdan Mararu egyik luxusautóját. Noha Chilatnak még csaknem 200 napja lett volna hátra büntetése letöltéséből, a bíróság két hónappal ezelőtt jó magaviseletére tekintettel szabadlábra helyezte, a rendőrség gyanúja szerint pedig mostani tettét bosszúból hajtotta végre, miután Mararuék nemrég halálosan megfenyegették.
A nyomozást személyesen irányító Dan Fatuloiu, a román rendőrség közrendészeti főosztályának parancsnoka tegnap úgy vélekedett, törvénymódosításra van szükség azért, hogy a jövőben ne kerülhessenek feltételes szabadlábra a Chilathoz hasonló veszélyes bűnözők. A főrendőr javaslatot tett egyúttal a belügyminiszternek a Neamt megyei rendőrfőkapitány menesztésére is, fennáll ugyanis a gyanú, hogy az elmúlt években a moldvai megyében tucatnyi erőszakos bűncselekményt végrehajtó bűnbandákkal sok esetben a hatóság emberei is összejátszanak. Ezt támasztja alá egyebek mellett az, hogy a maffiamódszereiről elhíresült Mararuékról nemrég bebizonyosodott: különféle „szívességekért” cserébe kenőpénzt fizettek a román rendőrség egyik magas rangú főtisztjének, akit befolyással üzérkedés miatt idén májusban négy év felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtott a bukaresti legfelsőbb bíróság. A román alvilág tevékenysége leginkább Bukarestben, valamint a moldvai és olténiai nagyvárosokban a leglátványosabb, a klánok városaként közismert Craiován például rendkívül gyakori, hogy a rivális maffiatagok a nyílt utcán vívnak tűzharcot egymással. Petre Toba, Románia rendőrfőkapitánya az év elején nyolc hónapos ultimátumot szabott területi beosztottjainak a bűnbandák felszámolására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.