ANNO

Pethő Tibor
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

63 éve
A televízió jövője
Évek óta halljuk, hogy a távolbalátás jövőjét sikeresen megoldották. Ez többé-kevésbé igaz is, már ami az adó- és vevőberendezéseket illeti. Ott tartunk, hogy a színes televízió is megoldottnak tekinthető, éppen egy Amerikába kiszármazott magyar fizikus, dr. Goldmark Péter jóvoltából. Csakhogy a vétel az adóállomásnak csak egészen szűk körére korlátozódik.
Így született meg a sztratovízió gondolata. A sztratovíziós rendszer magasan szálló repülőgépekkel dolgozik, melyek kis energiájú közvetítőállomásokkal köröznek a sztratoszférában. Ezek a repülő reléállomások tíz kilométer magasságból mintegy 650 kilométeres körzetben tennék lehetővé a jó vételt. A sztratovízió technikailag készen áll, és a legolcsóbb módszernek mutatkozott – eddig. A Hold közbeiktatása lehetővé tenné a távolbalátó adóállomások olyan mérvű kiterjesztését, hogy a Föld bármely pontján vehetnők a világ összes televíziós műsorait. Ez volna a lunárvízió.
1947. október 26., vasárnap

40 éve
Napi Krónika
Álrendőrtiszt garázdálkodott H. Kálmán 54 éves szociális foglalkoztatott lakásán. Miután rendőrtisztnek mondotta magát, előbb arcul ütötte, majd fellökve elvette az ébresztőóráját, öngyújtóját és harminc forintját. H. Kálmán pontos személyleírása alapján a Móricz Zsigmond körtéren szolgálatot teljesítő rendőr felismerte és elfogta K. István 44 éves érdi segédmunkást. Megtalálta nála a károsult értéktárgyait. K.-t a rendőrség letartóztatta.
Tizenegy kilós csukát fogott a Rábában Szigeti Nándor szombathelyi tévészerelő Magyarlaknál. Vas megyében az idén ez volt a legnagyobb kihorgászott csuka.
Két holdkőzetminta szállítmányának elsikkasztásával vádolnak két amerikai repülőtársasági alkalmazottat. Postai küldemények dézsmálása miatt őrizetbe vették őket.
Olajbányász-lakóház épül Szeged belvárosában. A hétemeletes modern épület 42 bányászcsaládnak nyújt majd otthont.
1970. október 29., csütörtök

A Magyar Nemzet korábbi számaiból összeállította: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.