ANNO

MN
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

64 éve
Egy német nő élete – hirdetésekben
Vannak dolgok, amelyekhez nem kell kommentár:
Völkischer Beobachter, 1934. augusztus 12.: „Fiatal lány, a Hitlerjugend tagja, meggyőződéses, paraszti származású, aki szereti a gyermekeket, 1 méter 68 centiméter magas, szeretne egy igazi német férfi gyermekének anyja lenni. Előnyben részesítene egy elegáns katonát.”
Ugyanott: „Az SA csoportvezetője, a Vér rend tulajdonosa, 1 méter 82 centiméter magas, szőke német típus, örökölten egészséges, keres hasonló típusú lányt, aki gyermekekkel ajándékozná meg és háztartását vezetné.”
Völkischer Beobachter, 1935. július 12.: „Örömmel értesítem összes barátaimat és bajtársaimat, hogy a mai napon házasságot kötöttem Sieglinde Ederrel. Hans Mjoelner Hartmann SA-csoportvezető.”
Völkischer Beobachter, 1936. február 4.: „Nemzetségünk üdvére fiunk született, aki a Hunebald Ethelwulf nevet kapta. Hartmann SA-csoportvezető és Sieglinde.”
Völkischer Beobachter, 1937. november 20.: „A mi Hunebald Ethelwulfunk ma két húgocskát kapott. Hartmann SA-csoportvezető és Sieglinde.”
Pasinger Vorstadt-Anzeiger, 1938. november 1.: „Közlöm a tisztelt vásárlóközönséggel, hogy átvettük Samuel Lévy és fiai fűszerüzletét, München, a Hermann Göring Strasse és a Hans Schemm Strasse sarkán.”
Völkischer Beobachter, 1943. július 2.: „Tudatjuk mindenkivel, hogy férjem és apánk, Hans Mjoelner Hartmann SA-főcsoportvezető, a Walhalla IV. rohamcsapat osztagvezetője Sztálingrádnál a német nép jövőjéért, a Führerért, a hazáért elesett. Sieglinde Hartmann és gyermekei.”
Münchener Neueste Nachrichten, 1944. szeptember 8.: „Ki fogadna be egy kibombázott nőt három kisgyermekkel? Viszonzásul főznék, mosnék, vasalnék, varrnék stb. Hartmann.”
Münchener Neueste Nachrichten, 1945. február 18.: „1945. január végén a Hitlerjugend miesbachi táborából eltűnt a 9 éves Hunebald Ethelwulf Hartmann. A gyerek néhány társával Münchenbe akart menni, hogy egy népfölkelő zászlóaljhoz csatlakozzon. Felvilágosítást a rendőrség központi ügyeletére kérek.”
Süddeutsche Zeitung, 1946. július 15.: „Hadiözvegy, harmincas, szőke, szorgalmas, két gyerekkel, katolikus, keres jó férjet (a náci párt volt tagjai nem jöhetnek számításba), hadisérült vagy külföldi lehet. Egyetlen feltétel: a szívjóság.”

Ezeket a hirdetéseket a németországi szovjet zóna egyik újságírója találta egy német nő füzetébe ragasztva.
1946. november 17., vasárnap

A Magyar Nemzet korábbi számából választotta: Pethő Tibor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.