Átfogó vizsgálat indul az elhárításnál

Munkatársunktól
2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy átfogó vizsgálat indul az Alkotmányvédelmi Hivatalnál és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, hogy miként használhatták politikai célokra a polgári elhárítást az előző választási ciklusban – értesült lapunk. Ennek a vizsgálatnak a része az is, hogy tegnap délután kihelyezett ülést tartott az elmúlt nyolc év alatt a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok működése során tapasztalható anomáliák feltárására alakult eseti parlamenti bizottság az Alkotmányvédelmi Hivatalban. Úgy tudjuk, a bizottság tagjai egyelőre egy általános tájékoztatót hallgathattak meg a hivatal vezetőitől és a jogi szakterületen dolgozó munkatársaktól. A bizottság azonban több ilyen kihelyezett ülést tervez, ahol már konkrét információkra is kíváncsi lesz azzal kapcsolatban, hogy történhettek-e politikai célú visszaélések a titkos információgyűjtés során.
Demeter Ervin az eseti bizottság elnöke ezzel kapcsolatban nem nyilatkozott lapunknak, mivel a testület zárt ülést tartott, vagyis az ott elhangzottak államtitkot képeznek. A fideszes képviselő, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke mindössze arról tájékoztatott: a vizsgálat célja, hogy kiderítsék, miként alakult a gyakorlata és szabályozottsága a Nemzetbiztonsági Hivatalnál a 2006. és a 2010. évek közötti időszakban a titkos információk gyűjtésének.
Mint arról beszámoltunk, az ebben az időszakban folytatott lehallgatásokkal állhat összefüggésben, hogy hivatali visszaélés bűntette és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a Budapesti Katonai Ügyészség Laborc Sándort, a polgári elhárítás volt vezetőjét.
A polgári elhárítás volt főigazgatójának meggyanúsítása az úgynevezett UD-ügyben indult nyomozással áll kapcsolatban, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség folytat. A vádhatóság eljárása azért indult el, mert a gyanú szerint Dávid Ibolya, Herényi Károly volt MDF-es képviselők, Szilvásy György volt titokminiszter és Tóth Károly, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának volt MSZP-s elnöke olyan hanganyagokat hozott nyilvánosságra, amelyeket a titkosszolgálat rögzített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.