Átment Sarkozy reformja

Hírösszefoglaló
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta a francia nemzetgyűlés tegnap az országban sokat kritizált, emiatt hetekig sztrájkhullámot kiváltó nyugdíjreformról szóló törvényét, így az eddigi 60-ról 62 évre emelkedik a nyugdíjba vonulás korhatára. Az EuroNews hírtelevízió szerint Nicolas Sarkozy államfő törvénytervezetének elfogadásával csitul a munkavállalók tüntetési hajlandósága. Marseille-ben a demonstrálók tegnap már megkezdték a kéthetes tüntetések alatt felgyülemlett több száz tonna szemét összegyűjtését az utcákról. Noha a munkavállalók – saját elmondásuk szerint – ideiglenesen felfüggesztették demonstrációikat, Franciaország 11 legnagyobb olajfinomítója közül kilenc továbbra sem termel. Az új nyugdíjszabályok kapcsán a nemzetgyűlés ellenzéki, szocialista csoportjának vezetője, Jean-Marc Ayrault közölte, alkotmánybírósághoz fordulnak és a törvény felülvizsgálatát kérik.
A tegnapi szavazás előtt tette közzé a francia statisztikai hivatal friss tanulmányát, hogy ötven év múlva minden harmadik francia 60 éven felüli lesz. Az MTI által is idézett előrejelzés szerint a francia társadalom 21 százalékát jelenleg kitevő 60 éven felüliek aránya 10,4 milliós növekedéssel 32 százalékra emelkedik 2060-ig, miközben a teljes népesség 11,8 millió fővel gyarapodik és 73,6 millióra emelkedik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.