Átmenteni az őszi formát

Litvániát fogadja ma este (18.00, Székesfehérvár, Sport1) a magyar labdarúgó-válogatott. A barátságos mérkőzésre az őszi, összességében sikeres sorozat lezárásaként és a hollandok elleni felkészülésként is tekinthetünk. A kétféle megközelítés két különböző hozzáállást feltételezhet, s bár Litvánia mindkét esetre ideális ellenfélnek tűnik, ott még – avagy már – nem tartunk, hogy lebecsüljük a balti együttest.

2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Litvánia még soha nem vett részt világeseményen – nem keverendő össze a 2004-es Európa-bajnokságra éppen előttünk kijutott Lettországgal –, a mieink elleni mérlege negatív – két vereség, egy döntetlen, a 2000. évi 6-1 alkalmával Fehér Miklós mesterhármas ért el –, a nemzetközi szövetség, a FIFA ranglistáján 44. Magyarország mögött a 48., nemzetközileg ismert játékosa nincs. Mégis hiba lenne fél- vállról venni a mai találkozót. A litvánok több labdarúgója az orosz bajnokságban szerepel, igaz, négy alapember, Mindaugas Panka (Widzew Lódz), Edgaras Cesnauskis (Dinamo Moszkva), Deividas Semberas (CSZKA Moszkva) és Deividas Cesnauskis (Arisz) ezúttal sérülés, illetve klubja kérése miatt hiányzik a keretből. Két magyarországi légiós, a Debrecen kapusa, az ősszel felettébb bizonytalan Mindaugas Malinauskas, valamint a Győr középpályása, Linas Pilibaitis viszont pályára léphet Székesfehérvárott. Az is félrevezető, hogy Spanyolország, Csehország és Skócia mögött Litvánia négy ponttal pillanatnyilag csak a negyedik az Eb-selejtezők I csoportjában. A baltiak eddig ugyanis erőn felül helytálltak. Még csak három meccset játszottak: odahaza 0-0-s döntetlennel kezdtek a skótok ellen, majd meglepetésre 1-0-ra nyertek Prágában, a spanyolországi 3-1-es vereségért pedig senki sem szedheti le róluk a keresztvizet.
Ezzel együtt természetesen ma olyan mérkőzést játszik a magyar válogatott, amelyen reményeink szerint nem az ellenfélé lesz a főszerep. Mindenekelőtt a négy őszi Eb-selejtezőn szerzett kilenc pont kötelezi a mieinket. Másrészt a magyar légiósok nevesebb kluboknál szerepelnek. Igaz, mint szinte mindig, most is vegyes a kép. Gera Zoltán a hét végén kezdett a Newcastle-ban vendégeskedett Fulhamban, de a 69. percben lecserélték, Kádár Tamás úgy készül a bemutatkozására a válogatottban, hogy a hazaiaknál nem kapott lehetőséget. Olaszországban Rudolf Gergely és Koman Vladimir is kezdő volt a Genoában, illetve a Sampdoriában, ám egyikük sem játszotta végig a meccset. Ellentétben Szalai Ádámmal, ám az ő együttese, a Mainz a nagyszerű rajt után zsinórban a harmadik vereségét szenvedte el. Spanyolországban Vadócz Krisztián csak a hajrában állt be az Osasunába, Pintér Ádám (Zaragoza) csak a melegítésig jutott. Az európai futballelittel ezzel végeztünk is. Dzsudzsák Balázs (PSV Eindhoven) csillaga szerencsére egyre feljebb ível, s Juhász Roland (Anderlecht), Vanczák Vilmos (Sion), Király Gábor (1860 München), Fülöp Márton és Priskin Tamás (Ipswich) is alapember a klubjában.
Az NB I-ben szereplőkkel együtt éppenséggel mindenki találhat ösztönzőt a mai fellépésen. A válogatott idén utolsó mérkőzését játssza, s a hollandok elleni márciusi oda-visszavágó jellegű két Eb-selejtező előtt ezen kívül már csak egy felkészülési meccs lesz február 9-én (egyelőre ismeretlen ellenféllel). Bízzunk benne, lesz értelme átmenteni az idei formát jövőre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.