Áttörést vár a KMKSZ

Balogh Roland
2010. 11. 07. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legalább 40-50 ezer szavazatot, és a háromszázalékos bejutási küszöbnél jobb eredményt remél a vasárnapi – a 150 ezres kárpátaljai magyarság szempontjából meghatározó – ukrajnai helyhatósági választásokon a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke. Kovács Miklós tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, épp ezért a mozgósítás során nagyon komoly munkát végeztek, hogy jobban szerepeljenek, mint 2006-ban. A KMKSZ elnöke a választásokkal kapcsolatban közölte, fontos feladat lesz az is, hogy megfigyelőként megvédjék az eredményeket, Ukrajnában ugyanis gyakori, hogy ezt elcsalják. Az MTI által is idézett Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes még korábban közölte, felkérték a külügyi bizottságot, küldjön megfigyelőcsoportot az ukrajnai önkormányzati szavazásra. „A választás tétje, sikerül-e megfordítani azt a tendenciát, hogy az amúgy is kis létszámban szavazó magyarok fele ukrán pártokra adja a voksát” – összegezte az egyik legfontosabb kihívást a KMKSZ elnöke. Hozzátette, a magyar szavazók ugyanis nagy nyomásnak vannak kitéve, az államhatalmi szervek manipulálják őket, az ukrán pártok pedig direkt – általában 100-200 hrivnyás (2800-5600 forint) – szavazatvásárlást alkalmaznak. „Ezért célunk, hogy a Kárpátalján élő magyarok a helyi magyar pártra szavazzanak” – közölte Kovács Miklós.
A vasárnapi választások mellett Beregszászon népszavazást tartanak a város magyar nevének viszszaállítása érdekében. Lapunk kérdésére, hogy mikor válhat hivatalossá a Beregszász név alkalmazása, ha a voksolás szabad utat enged a történelmi városnév használatra, Kovács Miklós közölte, időhatár nincs, a mindenkori hatalom szeszélyétől – és a nacionalista pártok vehemenciájától – függ, hogy egy esetleges pozitív döntést mikor vezethetik be a helyi közigazgatásban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.