Autonómiát kap a jövőben a felügyelet

Hírösszefoglaló
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Önálló alkotmányos szerv lesz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) – derül ki a felügyelet működését újraszabályozó törvényből, amelyet tegnap nyújtott be a parlamentnek Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A felügyelet a jövőben rendeletet alkothat, a fogyasztók érdekében közérdekű pert indíthat és békéltető testületet működtet.
A javaslat szabályozza a Pénzügyi Stabilitási Tanács működését is. A tanács tagjai: a felügyelet és a jegybank elnöke, valamint a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter. A pénzügyi rendszer egészének stabilitását érintő bármely állásfoglalásuknak egyhangúan kell megszületnie.
A fogyasztóvédelmi ellenőrzéssel foglalkozó rész egyebek közt a bírság összegét is meghatározza. Ez 15 ezer forinttól indul és kétmilliárd forintig terjedhet. Az új PSZÁF-törvény legtöbb szabálya a jövő év első napján lép hatályba. A pénzügyi békéltető testület szabályait viszont csak fél évvel későbbtől kell alkalmazni. Az az előírás, amely szerint a felügyelet öt évente köteles minden felügyelt intézménynél átfogó ellenőrzést tartani, április 30-tól lesz hatályos.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.