Az idén többet érhet a kevesebb

Az elmúlt évhez képest három helyett ugyan csak két magyar csapat részvételével, ám a tavalyinál szebb magyar reményekkel kezdődik meg ma a női kosárlabda Euroliga 2010– 2011-es idénye. A Pécs sorsolása kifejezetten kedvező, a Soproné annál cudarabb, a végső győzelemre esélyesnek tartott három gárdával, a török Fenerbahcéval (Rátgéber László és Vajda Anna klubja), az orosz Jekatyerinburggal és a spanyol Rivas Ecopolisszal is összekerült. Az 1. fordulóban a Pécs és a Sopron is holnap lép pályára: előbbi a Rigát fogadja, utóbbi Gdyniában (Horti Dóra) vendégeskedik.

2010. 11. 05. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem ezt az idényt kell visszalépésnek tekinteni, amiért csak két magyar csapat van a huszonnégyes mezőnyben, az előzőben kaptunk erőn felüli kedvezményt. Név szerint a Pécs, amely csak harmadikként végzett a 2008–2009-es magyar bajnokságban, így alanyi jogon nem, csupán szabadkártyával indulhatott az Euroligában. Ami viszont szinte kijárt neki, hiszen csupán három olyan csapat van – a Pécs mellett a francia Bourges és a cseh Brno –, amely az 1997-es kezdetek óta egyik kiírásból sem hiányzott. A magyarok közül tavaly a Pécs jutott a legmeszszebbre, a nyolcaddöntőben a Krakkóval szemben maradt alul
2-1-re, a Sopron és a Szeged nem élte túl a csoportkört.
A menetrend évek óta változatlan: a huszonnégy csapatot négy csoportra osztják, mindegyikből az első négy jut tovább, a legjobb tizenhattól egyenes kieséses rendszerben szűkül a létszám. Noha a Pécs háromszor is megjárta már a négyes döntőt, két éve a Sopron szintén eljutott ebbe a magasságba, az idén mindkettő jól teszi, ha csak a nyolcaddöntőig tekint előre.
A nyáron mindkét honi bázisnál jelentős változások történtek. Pécsett a megbecsülés hiánya miatt Fűzy Ákos vezetőedző Magyar Kupa-győztesként és bajnoki aranyérmesként távozott Győrbe. A segédje, Zseljko Djokics lett az utódja, aki már Rátgéber László alatt is tagja volt a stábnak, mi több, sógora a Szpartak Moszkvával 2009-ben Euroliga-győzelemig jutott korábbi pécsi trénernek. Elköszönt a csapat pontgyárosa, Vajda Anna is, továbbá a légiósok közül Ohlde és Mazzante. Quigley és Krinjics maradt, melléjük érkezett a szlovák Regina Palusna, a szerb Jela Vidacsics és az amerikai Kelsey Griffin. Noha Palusna sérült, eddig jól muzsikál a Pécs, az NB I-ben mind a nyolc meccsét megnyerte, közte a rangadóval felérő győri vendégjátékot, ám az Euroliga az igazi értékmérő. A Rigának a múltja fényesebb, mint a jelene, a szovjet időkben itt pattogtatott minden idők egyik legmagasabb női játékosa, a 213 centis Uljana Szemjonova.
Sopronban még nagyobb volt a mozgás. Jelena Milovanovics, Kristi Toliver, Horti Dóra, Eördögh Edit, Semsei Barbara, Hadarics Kinga is távozott, a BSE-ből visszatért Kocsis Boglárkát pedig az orvosok eltiltották a versenyszerű sportolástól. Őket két válogatottal (Czank Tímea, Fűrész Diána), egy nagy ígérettel (Szabó Fanni), valamint két neves légióssal (Angel McCoughtry, Zane Tamane) igyekeznek pótolni. McCoughtry ki is kérhetné a neves légiós minősítést: egyértelműen világklasszis. A 24 éves játékos tagja volt a szeptemberben a csehországi világbajnokságot megnyert amerikai válogatottnak, mi több, Diana Taurasi mögött a vb második legjobb pontszerzője volt. McCoughtry a hét végén, a Cegléd elleni bajnokin mutatkozott be a Sopronban, amely az NB I-ben korábban Szegeden érzékeny vereséget szenvedett. – A játékoskeretre nem lehet panaszom, ám a korábbi években ilyenkor mindig előrébb tartottunk a csapatépítésben – ismerte el Székely Norbert vezetőedző az érdeklődésünkkor. A munkát fel kell gyorsítani, holnap ugyanis kulcsfontosságú mérkőzés vár a soproniakra. Székely Norbert is egyetért azzal, a rajt előtt úgy tűnik, a Jekatyerunburg, a Fenerbahce és a Rivas Ecopolis kiemelkedik a csoportból, a Sopronnak a Gdyniát és a Gospicot megelőzve kellene megszerezni a negyedik helyet. Hontiék a parketten holnap nem találkoznak Horti Dórával, a válogatott center még lábadozik vállműtétje után. Ismerősökből a folytatásban sem lesz hiány, a Fenerbahcét Rátgéber László irányítja és Vajda Anna erősíti. A Fener vasárnap meglepetésre vereséggel rajtolt a török bajnokságban, de Taurasival aligha fordult elő még egyszer, hogy tizenöt kísérletéből egyszer sem talál a gyűrűbe. A Sopron ellen ezt Rátgéber biztosan nem bocsátaná meg neki.
Euroliga, csoportbeosztás. A: Pécs, Kassa, Krakkó, Riga, Mondeville, Taranto. B: Sopron, Fenerbahce, Jekatyerinburg, Gdynia, Rivas Ecopolis, Gospic. C: Szpartak Moszkva, Salamanca, Galatasaray, Tarbes, Kaunas, Prága. D: Brno, Valencia, Bourges, Gorzów, Vologda, Schio.
Az 1. fordulóban, csütörtök: Pécs–Riga 18.00 (Sport1), Gdynia– Sopron 18.00.

Rajtol a Győr és a Szeged is. A második számú kontinentális sorozatban, az Európa-kupában is két magyar csapat szerepel. A H csoportban a Győr csütörtökön a francia Nantes-ot fogadja, s a portugál Vagos és német Saarlouis a másik két ellenfele. Az L csoportban a Szeged a belga Sint-Katelijne-Waver vendégeként kezd, majd a spanyol Gran Canaria lesz a másik ellenfele (itt csak három csapat van).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.