Az írószövetség ’56-os megemlékezése

2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Írószövetség Bajza utcai székházának két fali táblája 1956 hőseire, a magyar írók helytállására és Gérecz Attilára, a forradalom költő mártírjára emlékeztet. Az írószervezet immár húszéves hagyománya, hogy az élő alkotók fejet hajtanak azok előtt, akik nem árulták el később sem 1956 eszméjét.
A rövid idő alatt vérbe fojtott forradalmat, a kommunizmus világuralmi rendszerét halálra sebző két hetet idézte Márai Sándor Mennyből az angyal című verse, amelyet Tallián Mariann színművész szavalt el. Hassay Zsófia, Terézváros újonnan megválasztott polgármestere ünnepi beszédében többek közt Tamási Áron Magyar fohászának szavaival idézte meg a magyar történelem legtisztább forradalmának eseményeit.
A megemlékezés hagyomány szerint az Arany János-díjak átadásával zárult. Az idén Kő Pál Arany János-szobrocskáját két irodalomtörténész, a délvidéki Hornyik Miklós író, szerkesztő, valamint Szörényi László, az MTA Irodalomtudományi Intézet elnöke vehette át.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.