Bakfittytől a bronzéremig

A brit női nemzeti csapat a magyar utánpótlás-válogatottal mérkőzik egy átlagos péntek este a Komjádi uszodában. Ez így még nem is lenne különösebben meglepő, ha nem tudnánk, hogy a felek az ob I-ben küzdenek. Ráadásul a londoni olimpia házigazdáit magyar edző irányítja.

Radványi Benedek
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavasszal körvonalazódott, majd ősszel biztossá vált, hogy a brit női válogatott idén a magyar pólóbajnokságban szerepel. Az alakulat házigazdaként alanyi jogon ott lehet a 2012-es olimpián, s ezt a lehetőséget igyekszik minél jobban kihasználni. A brit lányok kéthetente jönnek Magyarországra, lejátszanak 2-3 mérkőzést, majd repülnek vissza, s otthon folytatják a központosított, napi 2-3 edzésből álló felkészülést. A British Water Polo néven futó együttes jelenleg a negyedik helyen áll, ám az biztos, hogy a magyar bajnok magyar lesz, hiszen az alapszakasz után legfeljebb az ötödik helyért küzdhet majd.
Mindez nem jött volna létre, ha a briteket 2007 óta nem Fekete Szilveszter irányítaná. „Az ottani bajnokság bakfitty, csak úgy tudunk fejlődni, ha nem edzőmérkőzéseket, hanem tétre menő találkozókat játszunk, hogy a fizikai felkészülésen túl technikai, taktikai téren is előre lépjünk” – mondja a korábbi vb-ezüstérmes kapus. „Idén szerepeltünk a Világligában, az olaszokat és a németeket meg is vertük. Az amerikaiak, az ausztrálok és a kínaiak jelenleg más kategóriát képviselnek, így reális célunk az lehet, hogy az európai csapatokkal partiban legyünk. Ám még van két év, ezalatt bármi történhet” – teszi hozzá széles vigyorral az arcán. Azért még szokni kell, hogy magyar bajnokin magyar edző angolul irányít egy csapatot, Fekete Szilveszternek azonban ezen az estén nem sokszor kellett felpattannia a kispadról – amúgy sem tűnik nagyon idegeskedős típusnak –, hiszen simán, 17-7-re nyertek a 15-16 évesekből álló Héraklész utánpótlás- válogatott első csapata ellen.
Rosie Morris, a britek kapitánya kissé merészebben nyilatkozott a mérkőzés után: „A magyar bajnokság magas színvonalú mérkőzésein a gyakorlás a célunk, erre odahaza nem lenne lehetőségünk. Az olimpián már sokkal inkább az eredményesség lesz a fontos, s nekem az az álmom, hogy bronzérmet szerezzünk, ami sok munkával valóra válhat. Rengeteget utazunk emiatt, ami igen fárasztó, városnézésre alig van időnk, igaz, az egyik budapesti fürdőben jártunk már. Fizetésünk nincs, legtöbbünk egyetemre jár vagy dolgozik az edzések mellett. Korábban különböző klubokban szerepeltünk, de most az olimpiára egy helyen, Manchesterben készülünk.” Hogy mi lesz a londoni játékok után? Fekete Szilveszter szerint ezt senki sem tudja Nagy-Britanniában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.