Bakondi választ vár a Mal-elnöktől

Swendt Pál
2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vagyonleltár. Elemi igény a privatizáció felülvizsgálata, illetve a jogsértő és csalárd módon magánosított korábbi állami vagyon visszaszerzése – fejtette ki napirend előtt az Országgyűlésben Balczó Zoltán a kolontári iszapömléssel összefüggésben. A jobbikos képviselő megjegyezte, hogy az ajkai timföldgyárat becsült értékének töredékéért, Balczó szerint 0,6 százalékát adták el, és ebben szerepet játszott az a Bakonyi Árpád is, aki jelenleg is tulajdonosa a volt állami vállalatnak. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára kifejtette, a kormány szándékai szerint felülvizsgálják a privatizációs szerződéseket, azok teljesülését, és állami vagyonleltár is lesz. Közben a jobbikos Kepli Lajos javaslatára a parlament alkotmányügyi bizottsága négy MSZP-s ellenszavazat mellett nagy többséggel támogatta az a kezdeményezést, hogy az iszapkatasztrófa körülményeinek feltárására vizsgálóbizottságot hozzanak létre. A paritásos alapon megalakuló testület feladata lesz a vörösiszap katasztrófáért viselt felelősség feltárása és a hasonló esetek megakadályozásához szükséges feladatok meghatározása. (MN)


Írásban vár választ Bakondi György kormánybiztos a Mal Zrt. elnökétől és főtulajdonosától, Tolnay Lajostól arra, hogy a cég ügyvédje kinek a nevében tárgyal a károsultak jogi képviselőivel – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyen az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője beszámolt a cég terhére róható kolontári és devecseri iszapkatasztrófa kármentesítési munkálatairól. A tábornok elmondta, hogy megtiltotta a cég jogi képviselőjének a kártérítések kifizetését, és azt is közölte, hogy a cégnek sokmilliárdos hiteltartozása és több milliárdos számlatartozása van. A kormánybiztos arra reagált, hogy a Mal Zrt. pénteken bejelentette: az érintett településeknek öt év alatt másfél milliárd forintot fizetne ki, és külön kártérítést ajánl a halálos áldozatok családjainak. Szavai szerint örömmel üdvözlik a felajánlást, amelyről azt feltételezik, hogy a tulajdonosok összességében mintegy százmilliárdos magánvagyonuk terhére vállaltak kötelezettséget. Bakondi György közölte, hogy az állam a védekezés, az újjáépítés során nagyon sok költséget megelőlegez, azonban azt szeretnék, ha az erre fordított közpénzt a károkozók visszatérítenék az államnak.
A katasztrófa sújtotta területen tegnap újraindulhatott a vasúti forgalom, miután a kormány mintegy 500 millió forintos ráfordítással helyreállíttatta a vasútvonalat. A katasztrófavédelem munkatársai ma befejezik a lakott területek iszapmentesítését, és e héten várhatóan az utolsó károsult is nyilatkozik lakhatási igényeiről.
A tegnapi tájékoztatás szerint másfél napig van elég hely a katasztrófa térségéből származó vörösiszapnak és törmeléknek a Mal által kijelölt VI-os tározóban. Az MTI úgy tudja, a tározó területén a VIII-as kazettát fogják kijelölni a további hulladékok tárolására.
Devecserben 225 házat javasoltak bontásra a kárfelmérő bizottság szakemberei. Ezt Szaló Péter, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára közölte tegnap egy lakossági fórumon. A lista nem végleges, az építési igények ismeretében még módosulhat. Közlése szerint az érintettek három lehetőségből választhatnak: új lakást kérnek vagy használt lakásba költöznek Devecserben, illetve használt lakást vásárolnak az ország más területén. Százötvenen még nem döntöttek, 81 család költözne új lakásba, 69 kér használt lakást, és 91 család költözik más településre.
A lakossági fórumon többen a vörösiszap egészségügyi hatásaira és a szervezetben zajló változásokra kértek választ. – Biztonsággal élhető település Devecser és a vörösiszap-katasztrófával érintett térség – jelentette ki Zacher Gábor toxikológus. A szakértő elmondta, a helyzet nagymértékben javult, és a kezdeti borús képet mutató porterhelési eredmények minden mért ponton jóval az egészségügyi határérték alatt maradnak. A veszélyes anyag 80 százalékát elhordták, illetve az időjárás és az eső is segíti a javulást.
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője bejelentette: a Magyar Kármentő Alapba befizetett adományok összege hétfő délelőtt meghaladta a 700 millió forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.