Baranyai szál a kötszercsalásban

Bóka Máté Ciprián
2010. 11. 06. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betegek adatait felhasználva több száz millió forintos kárt okoztak azok a gyanúsítottak a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) gyanúja szerint, akik a társadalombiztosítás által támogatott kötszerekkel csaltak. Információink szerint a szálak két mohácsi vállalkozáshoz vezetnek. Az NNI közlése szerint több regionális egészségpénztár által tett feljelentés alapján folytatnak nyomozást üzletszerűen, különösen nagy kárt okozó csalás bűntette és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt. Mint azt a nyomozóiroda helyettes szóvivője, Csécsi Soma lapunkkal közölte, a gyanúsítottakkal szemben felmerült annak a gyanúja, hogy betegek személyi adatait, taj-számát jogosulatlanul felhasználva a tb-támogatott speciális kötszerekről állítottak ki vényeket azzal a céllal, hogy ezekre a társadalombiztosítási támogatást üzletszerűen, jogellenesen igénybe vegyék.
A pontos összeg megállapítása még folyamatban van ugyan, de a hatóság eddigi adatai szerint több száz milliós kára keletkezett a jogsértésekből az Egészségügyi Alapnak. A szóvivőtől szerettük volna megtudni, hogy jelenleg hány orvossal, illetve céggel kapcsolatban folyik az eljárás, ám egyelőre csak annyit közölt: az illetékes bíróságok hét személy esetében rendeltek el előzetes letartóztatást.
Információink szerint egy mohácsi illetőségű férfi tulajdonában lévő két betéti társaságnál futottak össze a szálak: a módszer lényege az volt, hogy az egyes orvosok által kiállított vényre a vállalkozások papíron rendelték meg a speciális gyógyászati eszközöket. Ezekre felvették az állami támogatást, majd pedig osztozhattak az ily módon megszerzett hasznon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.