Barroso bízik hazánkban

Sikeres magyar uniós elnökségre számítunk – jelentette ki José Manuel Barroso, az Európai Bizottság (EB) elnöke Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tegnapi közös megbeszélésük után.

2010. 11. 27. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány és az EB együttes ülést tartott a január 1-jétől esedékes, fél évig tartó magyar EU-elnökség előkészítésére. Barroso EB-elnök szerint ugyanakkor sorsdöntő időszak elé néz a jövő év első felében az Európai Unió, amikor Magyarország fogja betölteni az elnöki tisztséget. Orbán Viktor közölte, a korábbi – a magyar elnökségi napirenddel kapcsolatos – tervekkel ellentétben az utóbbi időszakban fontos tennivalók kerültek előtérbe, mint például az, hogy a magyar elnökség alatt kell elindítani a nemzeti költségvetési tervek előzetes uniós egyeztetésének gyakorlatát, a nemzeti gazdaságpolitikák jobb összehangolása céljából pedig bizonyos szerződéses módosításokat. Barroso teljes bizodalmát fejezte ki arról, hogy a magyar elnökség sikeres lesz.
Az ír pénzügyi nehézségekkel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta, hogy Magyarország is „szorít Írországért”, és általános tapasztalatként kifejtette, „minél később szánják el magukat a határozott lépésre, annál nagyobb lesz az ára a válságnak”. Brüsszeli hírek szerint az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap szakértői küldöttsége ma érkezik Dublinba azért, hogy egy esetleges pénzügyi segítségről tárgyaljon.
Részletek a 9. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.