Bealkonyulhat az üzleti szektáknak

Az eddigi száz fő helyett tízezer támogatóhoz, illetve százéves honossághoz kötné az egyházi státus elnyerését a kormány által tervezett törvénymódosítás. Az új szabályozással bealkonyulhat az üzleti célból létrehozott szektáknak.

Munkatársunktól
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több száz millió forintnyi állami támogatást kapnak évről évre azok a hazai kisegyházak, amelyek a rendszerváltás óta jöttek létre. A Hír Televízió Célpont című műsorának értesülése szerint az Orbán-kormány az egyházakról szóló jogszabály módosítását tervezi, hogy gátat szabjon az üzleti megfontolásból alapított szervezeteknek. Jelenleg több mint kétszáz ilyen kisegyház, illetve szekta működik Magyarországon.
A Célpont többek között bemutatta a 2002-ben alapított Közösség a Születés Méltóságáért Egyházat. A felekezet szerint a szülés egy szexuális aktus, amit nem szabad fájdalomcsillapítóval tompítani, liturgiájuknak pedig része az első menstruáció megünneplése, valamint a méhlepény méltó fogadása és megáldása. Ez a kisegyház tavaly több mint 12 milliós állami támogatást kapott az egyszázalékos felajánlásokból. Egyes sajtóhírek a szektát az előzetes letartóztatásban lévő Geréb Ágneshez és híveihez kötik, de Gerébék ezt tagadják.
De van egyháza a derűnek, illetve a kínai eredetű táblajátéknak, a gónak. Utóbbi kapcsán érdekesség, hogy a Magyar Gószövetség közleményben határolódott el a Magyarországi Gó Egyháztól, és jelezte, hiába próbáltak egyeztetni az egyház vezetőjével, Mérő Lászlóval a szervezet elnevezéséről, ő ettől elzárkózott.
A jelenlegi törvény szerint száz fő aláírása elég egy egyház bejegyzéséhez. Így alapíthatott például egyházat a Noé Állatotthonnal egy fedél alá bejegyzett Noé az Életért Közösség, amely tavaly az egyszázalékos adófelajánlásokból 35,5 millió forintot kapott. Vagy a szigorúan titkosan működő, óegyiptomi külsőségeket felélesztő közösség, az Ankh Az Örök Élet Egyháza (vezetőjét I. Ankh-nak hívják), amely 1,3 milliót tehetett zsebre.
A kormány a jövő év első fél évében módosítaná az egyházakról szóló törvényt. Az elképzelés szerint az eddigi száz fő helyett tízezer támogatóhoz vagy százéves honossághoz kötnék az egyházi státus elnyerését. – Azt szeretnénk elérni, hogy a hiteles hitéleti tevékenységet folytató egyházak – legyen az nagyobb egyház, legyen az kisebb egyház – hitéleti tevékenységüket nyugodtan, tisztességgel folytathassák – nyilatkozta a Célpontnak Szászfalvi László egyházügyi államtitkár. A politikus hozzátette: amelyek viszont kifejezetten pénzügyi okokból jöttek létre, hogy az állami büdzséből minél többet lecsapoljanak, azokat „szeretnénk kiiktatni a rendszerből”.
A jelenleg hatályos lelkiismereti és vallásszabadságról, illetve az egyházakról szóló törvényt még a rendszerváltás előtt, 1990-ben fogadta el az Országgyűlés. Ezt a szabályozást Szászfalvi László ultraliberálisnak nevezte. Az egyházügyi államtitkár kiemelte: nincs precízen meghatározva, mit nevezünk egyháznak, és ennek az lett a következménye, hogy az utóbbi időszakban nagyon sok „biznisz- egyház” jött létre.
Mindeközben az interneten aláírásgyűjtés kezdődött a készülő egyházi törvénymódosítás ellen. A Hír Televízió információi szerint az akció mögött a szcientológusok állnak. Múlt csütörtökön több tucat kis keresztény egyház (például az Evangéliumi Pünkösdi Közösség gyülekezetei, az Agapé Gyülekezet, a Budapesti Autonóm Gyülekezet, az Adventista Egyház) közös nyilatkozatot írt alá, amelyben a kormány által tervezett törvénymódosítás kapcsán várakozásaiknak és aggodalmaiknak adtak hangot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.