Bécsben is gyilkolhatott Kele István

Kettős gyilkosság elkövetője is lehet az a Bécsben élő magyar férfi, akit az FBI egy amerikai üzletember elrablásának kitervelésével gyanúsít. A szövetségi hatóságok szerint a Kele István vezette bűnbandával kapcsolatban állt egy további magyar férfi is.

Nagy Áron
2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutális kettős gyilkossággal hozta összefüggésbe az osztrák Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BK) Kele Istvánt, akit egy amerikai üzletember elrablásának előkészületeivel már meggyanúsítottak – közölte lapunkkal tegnap a hatóság. A tájékoztatás szerint erős a gyanú, hogy a Steve Kelly néven is ismert férfi 1969. december 10-én éjszaka a Löwa élelmiszer-üzletlánc egyik, Bécs Favoriten kerületében lévő egységének kirablása közben géppisztolyával agyonlőtt két férfit. Annyi bizonyos, hogy a kérdéses időpontban a magyar a Quellen utcai boltban dolgozott – a hatóság feltevését DNS-vizsgálattal készül ellenőrizni. Az emberrablási üggyel összefüggésben a BK beszámolója szerint nemzetközi elfogatóparancs alapján, emberrablás és gyilkosság előkészületének gyanúja miatt, az FBI-val közösen jártak el az osztrák rendőrök. Kele Istvánt október 30-án, nem sokkal hajnali öt óra után fogták el exfelesége házában Bécs Favoriten negyedében. Fegyverhasználatra nem volt szükség, a férfi nem tanúsított ellenállást. Az amerikaiak úgy vélik, hogy az idős férfi volt a feje annak a nagyrészt interneten keresztül szervezkedő bűnözői csoportnak, amelynek további három magyar tagját az Egyesült Államokban már őrizetbe vették.
Mint arról lapunk korábban is írt, Kele István azt tervezte, hogy két, Magyarországról érkező férfival (Berkesi Attilával és Simon Zsolttal) elrabol egy Los Angeles-i üzletembert, és arra kényszeríti, hogy adja át az otthonában tartott széfjének kulcsait. Abban ugyanis a bűnözők információi szerint ötmillió dollár (egymilliárd forint) értékű készpénzt és ékszert tartott. A fegyvereket egy Kopácsi László nevű, a hatóság által már korábbról ismert hatvannégy éves arizonai nepper szerezte volna be. A célpont kiválasztásában egy orosz származású ékszerkereskedő volt segítségükre, s a bűncselekmény megtervezésébe egy ötödik embert is beavatott a banda. Róla azonban kiderült, hogy az FBI informátora.
Amennyiben az áldozat nem lett volna hajlandó átadni nekik a széf kulcsát, készek lettek volna a családjával zsarolni, illetve levágni az ujjait – tájékoztatta lapunkat Laura Eimiller, az FBI Los Angeles-i irodájának sajtóreferense. Kele a hatóság összekötőjével folytatott beszélgetései alatt egyértelművé tette, hogy ha kell, kész végezni áldozatával – derült ki a lapunkhoz eljuttatott vádiratból. Szintén ebben olvasható, hogy Berkesi Attilán kívül eredetileg egy U. C. C. monogramú férfi utazott volna Magyarországról Los Angelesbe, hogy részt vegyen az akcióban. Őt azonban szeptember 24-én itthon egy rablás miatt letartóztatták. Ezt az információt a magyar hatóságok lapunknak nem erősítették meg.
Kopácsi Lászlót október 28-án Arizonában, Berkesi Attilát és Simon Zsoltot két nappal korábban Los Angelesben fogták el. Kele kiadatásának kérelme folyamatban van. Az emberrablási ügy első tárgyalása az Egyesült Államokban valószínűleg novemberben lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.