Bevándorlók égtek halálra Dijonban

2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét ember meghalt és legkevesebb 130 megsebesült a franciaországi Dijonban tegnap hajnalban, amikor kigyulladt egy külföldi bevándorlóknak szállást adó, kilencemeletes épület. A szerencsétlenségnek súlyos sérültjei is vannak, négy ember állapota életveszélyes. Sokan füstmérgezést szenvedtek – közölte a La Provence című lap. A mentők 21 gyermeket láttak el – mondta Francois Rebsamen polgármester. A város sűrűn lakott, központi részében lévő 180 férőhelyes, úgynevezett szociális házban 141-en tartózkodtak a tűzvész idején. A francia bevándorlási miniszter, Eric Besson közölte, hogy a lakók többnyire külföldiek, főként afrikai munkavállalók és a hozzátartozóik.
Az első vizsgálatok szerint a lángok a földszinten, más források szerint a ház előtt elhelyezett szemeteskonténerben keletkeztek, majd az erős szélben percek alatt az egész épületben elterjedtek. A tűzoltók az első riasztás után tíz perccel érkeztek a helyszínre, de addigra olyan sűrű, fojtogató füst borított mindent, hogy az emberek már nem tudtak segítség nélkül kiszabadulni a házból. Kétségbeesésükben többen kiugrottak az ablakon és halálra zúzták magukat – tájékoztatta az AP-t Jean-Louis Marc mentésvezető. A halálos áldozatok közül eddig három férfit azonosítottak. Körülbelül 80-90 túlélőt a város sportcsarnokában helyeztek el átmenetileg, Eric Lallement dijoni ügyész tegnap vizsgálatot indított a szerencsétlenség okainak feltárására.

Tűz volt karlsruhéban is. Tűz pusztított a németországi Karlsruhe állatkertjében is szombaton, 26 állat – köztük kecskék, juhok, pónilovak és törpeszamarak – halálra égtek, adta hírül az MTI. A lángok az elefántházra is átterjedtek, de az elefántokat és egy ugyancsak ott elhelyezett vízilovat az utolsó pillanatban sikerült biztonságba helyezni. Emberek nem sérültek meg, az anyagi kár az első becslések szerint több százezer euró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.