Biztató növekedés a turizmusban

K. Tóth László
2010. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pozitív várakozásokkal léphetünk be az esztendő utolsó negyedévébe a szakemberek szerint, hiszen az európai turizmus kezd helyreállni; a felmérésben részt vevő országok a turizmus erősödéséről és a vendégéjszakák számának növekedésről számolnak be.
Az ETC Kutatói Munkacsoportja (Market Intelligence Group, amelyben a Magyar Turizmus Zrt. is képviselteti magát) elkészítette ez évi harmadik negyedéves elemzését az európai turizmus helyzetéről és kilátásairól. A szakemberek szerint és a különböző vizsgált adatok alapján a tanulmány megállapítja, hogy a világ turizmusa jó úton halad a „gyógyulás” felé. Ez az európai idegenforgalomra is igaz, hiszen 2010 első felében nőtt a vendégéjszakák száma, s az elemzők szerint ez a tendencia a harmadik negyedévben is folytatódik. A nemzetközi vendéglátás tekintetében – a 2009-ben tapasztalt nagymértékű csökkenést követően – Kelet-Közép-Európa is elindult a kedvező irányba.
A Turisztikai Világszervezet szerint az európai régiókat érintően összességében kétszázalékos növekedés tapasztalható a januári–júniusi időszakban. (Magyarországon 2010 első nyolc hónapjában a külföldi vendégek száma 3,6 százalékkal nőtt a kereskedelmi szálláshelyeken.) Ez jelentős eredményként könyvelhető el az év eleji lassú javuláshoz képest.
A szállodaiparban is fejlődésről számolnak be a szakemberek, amit a foglaltsági ráták növekedése tükröz a legtöbb piacon. A mutatók a január–augusztusi időszakban Észtországban 13,6, Ausztriában 12,3, Törökországban 12,3, Oroszországban 11,4 százalékkal növekedtek jelentősebb mértékben. Magyarországon 7,5 százalékos, azaz viszonylag magas volt a növekedés. A szállásadók a megnőtt keresletre – jellemzően – magasabb árakkal reagáltak, így a szállodák bevételei általában kedvezően alakultak a tavalyi eredményekhez képest.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.