Blogblokk

2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a felvetést sem értem, hiszen én mindent teszek, csak nem hallgatok – írja George F. Hemingway a www.pepsifoci oldalon vezetett blogja október 18-i Vegyes hétvége címet viselő bejegyzésében válaszul arra, hogy sokadszorra megkaparászták a Honvéd érintettségét a „bochumi” bundabotrányban. George F. Hemingwayt eddig nem úgy ismertük, mint aki az egyik napról, rendben, hónapról a másikra megváltoztatja a véleményét. Most mégis hallgat. Immár tizenkét napja. Amire viszont valóban hónapok, sőt évek óta nem volt példa. Pedig lenne miről beszélni. Massimo Morales, a Honvéd eddigi vezetőedzője, tartva magát az egy héttel korábbi ígéretéhez, az Újpesttől szombaton elszenvedett 3-1-es vereség után lemondott. S ő nem is burkolózott hallgatásba, döntését azzal indokolta, Kispesten nincsenek profi körülmények. Nyílt titok, ezen azt kell érteni, hogy csúsznak a fizetések. Állítólag immár két hónapja. Ami, legyünk őszinték, a magyar labdarúgásban nem a világ vége. A jó hírére eddig kényesen ügyelő tulajdonos mégsem szólal meg. Ily módon szárnyat ad a szintén nem új keletű pletykának, miszerint belefáradt a szélmalomharcba: három év alatt saját bevallása szerint milliárdos nagyságrendben költött a klubra, amely azonban még mindig csak viszi a pénzt, a legkisebb reménye nélkül annak, hogy egyszer hasznot is hozhatna; legszívesebben túladna a rossz befektetésen.
Úgy gondolom, nem erről vagy legalábbis nem csak erről van szó. Eddig utolsó, november 4-i keltezésű, a Büszke címet vezető bejegyzésében Hemingway ezt írja: „Ráadásul egy szomorú statisztika: míg csapatunk idegenbeli eredményei kiemelkedőek, a Bozsik Stadionban valamilyen oknál fogva nem sziporkázik csapatunk a 2010/2011-es bajnokság őszi idényében. Míg idegenben nagyszerű győzelmeket aratunk, itthon bizony több fájó vereséget szenvedtünk. Nehéz megállapítani szerény hazai teljesítményünk valódi okát. Lehet, hogy több összetevője is van a viszonylag sikertelen hazai szereplésnek. Talán a hazai pályán alkalmazott taktika kevésbé fekszik csapatunknak, vagy talán a Bozsik Stadionban fogadott ellenfelek stílusa ízlett kevésbé csapatunknak.” Lehet, hogy nemcsak Moralesnek lett elege Hemingwayből, hanem Hemingwaynek is Moralesből? S mert súlyos milliókat nem akart kidobni az edző menesztésére, inkább olyan feltételeket támasztott, hogy a tréner dobja be a törölközőt? Kétségtelenül nem elegáns megoldás, ha így igaz, nem szívesen dicsekszik vele az ember, de a végeredményt tekintve hasznos.
Ma ez sem több találgatásnál. Amire a tulajdonos szolgáltatott okot. Ám tudnia kell, a bizonytalanság a kiszámítható ínségnél is nagyobb rombolásra képes. Ráadásul George F. Hemingway nem csupán egy klub tulajdonosa a magyar futballban. A profi albizottság elnöke, s afféle intellektuális megmondóember. Ha meg kívánja őrizni jelenlegi pozícióit, nem teheti meg, hogy önmagának mondjon ellent.
Blogblokk – a hallgatás is lehet beszédes. Ám a hallgató taktika nem egyenlő a halogató taktikával. Előbb-utóbb úgy is szólni kell.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.