Budapest figyel Vietnamra

Munkatársunktól
2010. 11. 03. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar–vietnami kétoldalú politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt Hanoiban Németh Zsolt, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Németh Zsolt találkozott Pham Gia Khiem külügyminiszterrel, aki egyben a miniszterelnök egyik helyettese a délkelet-ázsiai országban. Az MTI-nek telefonon nyilatkozva a magyar politikus elmondta, hogy a tárgyaláson kiemelt kérdésként kezelték a kulturális együttműködést.
Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy „nagyon speciális” kapcsolat van a két ország között, ami annak köszönhető, hogy négyezer, magyarul beszélő felső vezető értelmiségi él Vietnamban, s ők egy egészen egyedülálló „tőkét” jelentenek a magyar–vietnami kapcsolatokban. Az ő közreműködésüknek köszönhetően a külügyi államtitkár egy, a Balassi Intézet és az Ifjúság vietnami kiadó közötti megállapodást írt alá, amely – mint elmondta – egy hanoi magyar kulturális intézet csírájának létrehozását jelenti.
Németh Zsolt emlékeztetett, Magyarország jövő évi EU-elnöksége idején fogja megrendezni az Ázsia–EU-találkozót (ASEM) külügyminiszteri szinten, jelenleg a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének (ASEAN) elnöki tisztét Vietnam tölti be. Azt is elmondta, hogy mivel Vietnam atomerőműveket akar építeni, hazánk számára különleges lehetőséget jelent a szakemberek képzése. A két ország erről decemberben megállapodást fog aláírni, mondta Németh Zsolt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.