Bukaresti akadályfutás

Pataky István
2010. 11. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Végeláthatatlan szappanoperaként húzódik Bukarestben az új oktatási törvény elfogadása, amely – legalábbis az RMDSZ állítása szerint – a jobbközép kormánykoalíció létkérdése lett. Miután világossá vált, hogy az ellenzék folyamatos obstrukcióval igyekszik elhúzni a jogszabály szenátusi megszavazását, a kabinet az úgynevezett felelősségvállalási eljárással igyekezett túl lenni a módosításon. Csakhogy az alkotmánybíróság egyfős többséggel úgy döntött, az alaptörvénybe ütközik az eljárás, a kormánynak ugyanis nincs joga egy tervezetet visszavonni a felsőház napirendjéről, ráadásul a sürgősség is indokolatlan, lévén szó egy 2011 őszén életbe lépő törvény tervezetéről. A taláros testület visszautasításakor elszakadt a cérna a Markó Béla vezette szövetségnél, mivel ez a jogszabály lenne az RMDSZ egyetlen megvalósult kormányzati célkitűzése. A párt vezetői közölték, ha az év végéig nem történik meg a módosítás, hátat fordítanak a koalíciónak, ami egyben a kabinet bukását jelentené. Mint ismeretes, az új törvény lehetővé tenné a történelem és földrajz anyanyelvű oktatását a gimnáziumokban, biztosítaná a román nyelv külön tanrend szerinti tanítását a magyar iskolákban, s növelné az önkormányzatok beleszólását a helyi oktatási intézmények vezetésébe.
A demokrata párti Emil Boc (képünkön) vezette kormány most úgy döntött, folytatja az eljárást, azaz továbbra is elkerüli a törvényhozási vitát egy ellenzéki bizalmatlansági eljárásért cserébe. A kabinet arra hivatkozik, hogy az alkotmánybírák kimondták, hatáskörük nem terjed ki a már elkezdett felelősségvállalási folyamat megszakítására. A kormány és a taláros testület vitája egyébként állandósult Romániában. Nemrég Traian Basescu államfő nevezte nevetséges intézménynek az alkotmánybíróságot, amiért az „rendkívül nehéz helyzetbe” sodorja az országot, mivel alkotmányos megalapozás nélkül beleszólt Románia gazdaságpolitikájába például azáltal, hogy alkotmányellenesnek minősítette a nyugdíjcsökkentést, ezzel pedig veszélybe sodorta a nemzetközi pénzintézetekkel megkötött hitelmegállapodás feltételeinek teljesítését.
Az új oktatási törvény körüli cirkusznak még koránt sincs vége. Most a kétkamarás román parlament házbizottságainak együttes ülésén kell dönteni a felelősségvállalási folyamat menetrendjéről, s itt még érhetik meglepetések a szűk többséggel rendelkező koalíciót. A két ellenzéki párt, a szociáldemokraták és a liberálisok mindvégig a magyar szövetségnek tett „engedmények” miatt bírálták a törvény tervezetét, s az olykor magyarellenes retorikába torkolló érveléssel tovább rontották a kormánybuktatás esélyeit, hiszen Markóék nehezen tudnák megmagyarázni szavazóiknak, hogy azokkal együtt vágják a fát a Boc-kabinet alatt, akik hallani sem akarnak a magyaroknak kedvező oktatási jogszabályról. A jobbközép demokraták és az RMDSZ közötti kényszerszövetség akár valódi koalícióvá is érhet, ha a hosszúra nyúlt jogi, politikai akadályfutás után mégis megszületik a módosított oktatási román törvény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.