FPÖ: Képmutatásban lehetetlen felülmúlni Brüsszelt

Az Európai Bizottság nyilvánosságra hozott panasza a magyar szuverenitási törvény ellen képmutatásban felülmúlhatatlan, legalábbis így vélekedik az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Petra Steger, a párt európai parlamenti képviselője felidézte, hogy tavaly maga a bizottság terjesztett elő egy olyan irányelvtervezetet, amely nagyon hasonló célokat követ, és amelyet elfogadás esetén minden uniós tagállamnak végre kellene hajtania.

2024. 10. 08. 18:52
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szuverenitási törvény előírja a külföldről finanszírozott, a választói akarat befolyásolására törekvő szervezetek azonosítását és vizsgálatát. – Ez Magyarországon különösen érthető, hiszen a magyar ellenzék állítólag a legutóbbi választások előtt masszív pénzügyi támogatást kapott külföldről. Ausztriában is fel kell tennünk magunknak a kérdést, hogy honnan jött valójában a pénzük, tekintettel az önjelölt civil szervezetek költséges kampányaira az FPÖ ellen a legutóbbi választási kampányban – emelte ki Steger, aki hozzátette, hogy a pénzügyi átláthatóság kötelezettsége a civil szervezetek számára ezért az FPÖ választási programjában is rögzítve van. 

Ezen túlmenően különösen meg akarjuk védeni Ausztria szuverenitását és semlegességét azzal, hogy a szövetségi alkotmány 1. cikkében kifejezetten megemlítjük ezeket, és ezzel különösen az uniós szervek beavatkozását korlátozzuk a jogalkotásunkba

– jegyezte meg az FPÖ képviselője. 

Mint ismert, párt egyik központi választási ígérete volt ez, amely Ausztriát hivatott megvédeni az EU egyre növekvő szabályozási és központosítási mániájától.

Az EU a jelek szerint kifejezetten és kizárólag Magyarországon lát problémát az állami szuverenitás védelmében. Maga az Európai Bizottság azonban még 2023-ban egy olyan irányelvet terjesztett elő „a harmadik országok nevében történő érdekképviselet átláthatóságára vonatkozó harmonizált követelmények megállapításáról a belső piacon” címen, amely nagyon hasonló célokat követ. A tervezet egy olyan nyilvántartást ír elő, amelybe be kell jegyezni minden olyan intézményt és szervezetet, amelyet az EU-n és az Európai Szabadkereskedelmi Társuláson kívüli adományozók finanszíroznak, vagy amelyek ezen adományozók nevében politikai döntések befolyásolása érdekében járnak el.

Mindezek fényében Brüsszel panasza teljesen önkényes politikai támadásnak bizonyul Magyarország ellen, amit az motivál, hogy a magyar állampolgárokat nem hatják meg a választásokon a brüsszeli egypárti elképzelések, hanem inkább egy hazafias kormányt támogatnak. Egy olyan demokrácia, amelynek eredménye eltér a saját véleményüktől, szálka Von der Leyen és társai szemében, ezért az eurokraták minden eszközzel harcolnak ellene

– szögezte le Petra Steger.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.