Kamala Harris kitért az Ukrajna NATO-tagságára vonatkozó kérdés elől

Washington foglalkozni fog Ukrajna esetleges NATO-csatlakozásával, amikor eljut oda – mondta Kamala Harris alelnök és elnökjelölt egy interjúban az elnökké választása esetén követendő politikájáról.

Forrás: Origo2024. 10. 08. 18:46
Az Egyesült Államok demokrata párti elnökjelöltje és alelnöke, Kamala Harris gyalog indul az Air Force Two fedélzetére
Az Egyesült Államok demokrata párti elnökjelöltje és alelnöke, Kamala Harris gyalog indul az Air Force Two fedélzetére Fotó: Evelyn Hockstein Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 60 perc című műsorban a demokrata elnökjelölt további támogatást ígért Ukrajnának, írta a The Kyiv Independent.

„Most éppen úgy véljük, hogy Ukrajna meg tudja védeni magát az orosz agresszióval szemben” – mondta Harris, arra utalva, hogy Oroszország már Kijevben lenne, ha republikánus kihívója, Donald Trump lenne az elnök.

A hatalmas kijevi várakozások ellenére a legutóbbi csúcstalálkozó csak újabb lépéseket hozott az Ukrajna–NATO együttműködés elmélyítése felé, valamint azt a nyilatkozatot, hogy az ország tagságának útja „visszafordíthatatlan”. A The Washington Post értesülése szerint a szövetségesek a közelgő, október 12-i ramsteini csúcstalálkozón további „konkrét lépéseket” ajánlhatnak Ukrajna csatlakozásával kapcsolatban, amelyek azonban elmaradnak attól, amit Kijev kért, írja az Origo.

A republikánusok alelnökjelöltje, J. D. Vance (R-OH) amerikai szenátor felszólal a Philos Project október 7-i emlékgyűlésén a Washington Monumentnél 2024. október 7-én Washingtonban
A republikánusok alelnökjelöltje, J. D. Vance (R-OH) amerikai szenátor felszólal a Philos Project október 7-i emlékgyűlésén a Washington Monumentnél 2024. október 7-én Washingtonban (Fotó: Getty Images/AFP/Andrew Harnik)

Míg a Biden-adminisztráció tétovázik Ukrajna tagságának kérdésében, addig a Trumphoz közel álló személyek nyíltan ellene beszélnek, írta az ukrán lap. A republikánus alelnökjelölt Vance azt mondta, hogy Trump béketerve magában foglalhatja, hogy Kijev lemond NATO-törekvéseiről, és „demilitarizált övezetet” hoz létre Ukrajna és Oroszország között. 

Robert Fico szlovák miniszterelnök nemrégiben szintén kijelentette, hogy blokkolni fogja Ukrajna tagságát. A csatlakozáshoz mind a 32 tag egyhangú hozzájárulására lenne szükség.

Borítókép: Az Egyesült Államok demokrata párti elnökjelöltje és alelnöke, Kamala Harris gyalog indul az Air Force Two fedélzetére (Fotó: AFP/Evelyn Hockstein)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.