Az ukránok szerint hamarabb lépnek be a NATO-ba, mint az EU-ba

Ukrajna valószínűleg a NATO-nak előbb lesz teljes jogú tagja, mint az Európai Uniónak – jelentette ki Olekszandr Kornyijenko, a Verhovna Rada, az ukrán parlament alelnöke Brüsszelben. A kijelentés nagy meglepetést okozott, és új perspektívába helyezi Ukrajna integrációs törekvéseit

2024. 10. 08. 12:27
Mark Rutte NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke (Fotó: AFP)
Mark Rutte NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kornyijenko a tárgyalási folyamat dinamikájára hivatkozva fejtette ki álláspontját, kiemelve az EU bővítési hagyományait, amelyek szerint a bővítési hullámok mindig az európai parlamenti választásokat követték. A következő választásokat 2029-re tervezik, így az EU-csatlakozás legközelebbi lehetősége csak ezután nyílhat meg.

Úgy gondolom, hogy a NATO-tagság hamarabb megvalósul, mint az EU-tagság. Ez az EU bővítési hagyományaiból következik

 – magyarázta.

A politikus elismerte, hogy Ukrajna keményen dolgozik az EU-csatlakozás feltételeinek teljesítésén, beleértve a jogszabályok uniós normákhoz való igazítását is. Kiemelte, hogy az EU-bővítés minden ország esetében a saját teljesítményen alapul, és Ukrajna elkötelezett a feladatok elvégzése mellett. Ugyanakkor a végső döntés az EU tagállamaitól függ, de a hosszú távú politikai folyamatok bizonytalansága miatt nehéz pontos előrejelzést adni a dátumról.

Olekszandr Kornyijenko szavai ellentmondanak egyes korábbi véleményeknek. Szlovákia miniszterelnöke, Robert Fico úgy fogalmazott: Amíg ő áll Szlovákia élén, Ukrajna biztosan nem lesz a NATO tagja. Ezzel a kijelentésével szembe megy Mark Rutte főtitkár akaratával, aki szerint Ukrajna közelebb van a NATO-hoz, mint valaha.

Borítókép: Mark Rutte NATO-főtitkár és Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.