Bűncselekménygyanús szerződések az FKF-nél

Valószínűsíthető, hogy 2009-ben egy húszmilliós megbízást azért darabolt fel az FKF Zrt., hogy a szerződések értéke az akkori nyolcmillió forintos közbeszerzési értékhatár alá essen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomoz.

Munkatársunktól
2010. 11. 28. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy feljelentés szerint a közbeszerzési törvényt megkerülve kötött három, meglehetősen érdekes ár-érték arányú szerződést Tölgyesi Balázs, a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. újdonsült vezérigazgatója még helyettesi pozícióban – írja az Index. A Magyar Nemzet birtokába került dokumentumok szerint az FKF 2009. szeptember 1-jén három, teljesen azonos szövegezésű kutatási szerződést kötött a Gazdaságtudományi, Vezetéselméleti és Érdek-képviseleti Egyesülettel, s csak a megbízás összege és a kutatás tárgya különbözött. A három kontraktust 6,5 millió plusz áfa, 7,7 millió plusz áfa és 5,8 millió plusz áfa, azaz összesen 20 millió forint plusz áfa értékben kötötték.
A szerződéseket A gépjárműpark járatszervezéseinek és emberi erőforrás kihasználásának kutatása egy innovatív gépjármű-logisztikai mozgástérkép megalkotása érdekében, az Innovatív szervezeti, szerkezeti és tulajdonjogi változási lehetőségek kutatása a közszolgáltatói és a versenypiaci előnyök maximalizálása érdekében, illetve a Lakossági kommunális hulladékok innovatív hasznosítási alternatíváinak kutatása címén kötötték a felek. A Tölgyesi Balázs vezérigazgató-helyettes által aláírt szerződés szerinti tanulmányokat 2009. december 31-ig kellett produkálni a megbízottnak.
Közbeszerzési szakértők szerint valószínűsíthető a 20 milliós megbízás feldarabolása, így minden szerződés értéke az akkori nyolcmillió forintos közbeszerzési értékhatár alá esett, ám az akkori jogszabályok szerint a szerződések értékét egybe kellett volna számolni. A piacon több cég is képes lett volna ezeket a kutatásokat elvégezni, de végül mind a három megbízást ugyanaz a vállalkozás nyerte el, ráadásul pályáztatás nélkül.
A BRFK hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. Az ügy kapcsán a Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt. ígérete szerint jövő héten sajtótájékoztatón válaszol.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.